Вучић: Одлазак УНМИК-а довео би Србију у тешку позицију

Голубица, среда 17.10.2018. Извор: ТАНЈУГ

Одлазак УНМИК са Косова, као и формирање војске Косова, довео би Србију у ужасно тешку позицију, поручио је председник Србије Александар Вучић и оценио, поводом писма Ники Хејли, да је очигледно да САД хоће да склоне све што УН представљају на Косову, јер је за њих Косово независна и суверена држава.

Вучић је, коментаришући иницијативу одлазеће америчке амбасадорке при УН Ники Хејли да се УНМИК повуче с Косова, замолио САД да када доносе одлуке, које су можда у складу са њиховим интересима, размишљају и о интересима стабилности и миру на Западном Балкану.

„Зато што би одлазак УНМИК-а, као и формирање војске Косова, довео Србију у ужасно тешку позицију, у којој више не бисмо имали избора ,ни право да било шта друго бирамо и учинимо осим да штитимо своју земљу“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је очигледно да Американци хоће да склоне све што УН представљају на Косову, јер је за њих Косово независна и суверена држава.

“Очигледно је да хоће да склоне и последње трагове Резолуције 1244 и међународног правног поретка и да покажу да је њихова одлука била једина могућа и правно ваљана”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре са аустријским председником.

Он је додао да се нада да Србију нико неће довести у ту позицију, рушећи међународно-правни поредак како би показали да могу да учине шта год хоће у свету.

Одлазећа америчка амбасадорка при УН Ники Хејли послала је писмо генералном секретару УН Антонио Гутерешу у коме тражи да се УНМИК повуче са Косова.

Навела је да је УНМИК остао непромењен упркос напретку и сталном понављању ставова већине чланица Савета безбедности УН да је испунио свој мандат и захтева од Генералног секретаријата да искористи утицај својим ауторитетом и иницира да се направи излазна стратегија за УНМИК.

извор: Tанјуг