Вучић: Разумевање и пријатељски став Путина

ГОЛУБИЦА, УТОРАК, 02. ОКТ 2018. Извор: ТАНЈУГ/РТС

Председник Александар Вучић изјавио је да је наишао на разумевање и искрени и пријатељски став председника Русије Владимира Путина и Руске Федерације по питању Косова и Метохије. Најавио је да Путин долази у Србију, а да ће датум његовог доласка бити познат за две до три недеље.

Александар Вучић је новинарима у Москви, након састанка са Путином, рекао да је руског председника упознао до најситнијих детаља о комплетној ситуацији на Косову, о томе шта велики светски играчи желе, каква је улога Русије и какву подршку Србија очекује.

„Наишли смо на разумевање, на искрени и пријатељски став Путина и Русије према српском народу и Србији“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је било речи и о конкретним корацима о којима, каже, не може да говори.

Председник је прецизирао да је у разговору са Путином најмање 45 до 50 минута тема била Косово и Метохија и да га је детаљно и темељно упознао са ситуацијом.

Упитан да ли је Путина упознао са „планом о разграничењу“, Вучић је рекао да нема шта да прича о плану који су одбациле и земље ЕУ, и Албанци и Срби.

„Мислио сам да је то рационално решење, али нико други није мислио. Причао сам о ситуацији, о страховима које имам уколико би се провокације наставиле и уколико би постојали било какви напади на живот и имовину нашег народа на КиМ“, рекао је Вучић.

Како је додао, више информација о томе не може дати јер то, како је рекао, не би било фер ни према Путину нити према нашој јавности.

Захвалио је руском председнику на подршци коју пружа српском народу.

„Нема теме које се нисмо дотакли“

Председник Србије је рекао да је са Путином разговарао о свим важним регионалним темама, Републици Српској, БиХ, референдуму у Македонији.

„Не постоји важна регионална тема које се нисмо дотакли и не само дотакли, већ детаљно анализирали. У складу са тим, очекујем да посета председника Путина донесе много конкретних економских резултата, да одмах доведе до убрзаног раста наше трговинске размене“, истакао је Вучић.

Додао је да је разговарано о НАТО-у. „Србија нема никакве аспирације, никакве тежње и никакве жеље да буде део НАТО-а. Србија жели да љубоморно чува своју војну неутралност и управо зато и радимо на снажењу наше армије како бисмо могли да превенирамо сваки могући напад и агресију на нашу земљу“, рекао је Вучић и навео да је за такав став добијена подршка Руске Федерације.

Како је рекао, разговарало се и о веома важним економским односима и о РЖБ-у, односно руским железницама, свему ономе што оне чине у Србији, као и о „Турском току“.

Вучић је истакао да је Србији, како се све више индустријализује, потребно све више гаса те да је потребно да, уколико би било ма каквих проблема са дотоком гаса преко Украјине, обезбедимо примање гаса преко Бугарске из „Турског тока“.

„Разговарали смо и о прављењу гасних станица, станица за течни гас, како би могли и у најудаљеније делове Србије да га допремимо“, додао је Вучић, али и приметио да је тема била и повећање обима туризма те да је изразио жељу да све већи број туриста из Русије дође у Србију.

„Разговарали смо и о војнотехничкој сарадњи и са поносом сам истакао да Србија све своје обавезе, и у тој и у некој другој области, апсолутно на време извршава. Председник Путин је и том чињеницом задовољан“, рекао је Вучић и додао да је пре шест, осам или десет година прва ствар када се дође у Русију била та колико Србија дугује и кад ће тај новац вратити.

„Србија више ништа не дугује“, казао је председник Србије и додао да се понашамо као одговорна земља.

„Веома сам задовољан искрено пријатељским ставом који је председник Путин показао, ако то сме да буде моја оцена, поштује Србију, жели да нам помогне и ја сам на томе веома захвалан“, навео је председник Србије.

Разговарали смо у четири ока, а затим и ширем саставу, рекао је Вучић и додао да је изразио захвалност Србије Русији за огромну подршку у свим међународним форумима, и подвукао да увек истиче 2015. годину и не заборавља када је Руска Федерација спасила Србију „стављања жига на чело сваког нашег грађанина и припадника нашег народа“ за оно што се збивало на просторима бивше Југославије.

То је урађено захваљујући предсeднику Путину и, захваљујући њему, ми имамо подршку у многим међународним форумима, поручио је Вучић.

Путин засигурно долази у Београд

Вучић је рекао да Путин засигурно долази у Србију, а да ће датум његовог доласка бити познат за две до три недеље. Каже да је Путин тражио од сарадника да му одреде датум посете Србији.

„Путин је рекао сарадницима да му нађу датум за посету Србији. То значи да Путин сигурно долази у Србију“, навео је Вучић.

Када, како је објаснио, тражи да му одреде датум, онда то значи да ће засигурно посетити Србију.

Да је Путин рекао само „долазим“, то не би значило и да ће посета бити реализована, објаснио је Вучић.

Повезане објаве