Вучић: Суштина је у повезивању, Србија не би успела без подршке Кине

Вучић: Суштина је у повезивању, Србија не би успела без подршке Кине

Вучић: Суштина је у повезивању, Србија не би успела без подршке Кине

Голубица, уторак 16.10.2018. Извор: РТС

Председник Србије Александар Вучић поручио је окупљенима на церемонији поводом почетка самита министара транспорта и форума градоначелника у оквиру механизма „Кина+16“ да је суштина у повезивању – да мењамо робе и услуге и на најбољи начин смањимо оперативне трошкове. Без подршке Кине Србија не би успела да оствари одличне економске резултате, истакао је Вучић.

У Београду се одржава Трећи самит министара транспорта Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе и Трећи форум градоначелника из тих земаља. Циљ је проширење сарадње земаља региона са Кином и развој регионалних инфраструктурних пројеката.

Учеснике самита и форума на заједничкој церемонији у Палати „Србија“ поздравио је председник Александар Вучић који је рекао да земље југоисточне и централне Европе треба боље да се повежу.

Председник Србије је истако да је повезивање данас од пресудног значаја за напредак.

Када се погледа простор бивше Југославије, може да се види да БиХ и Србија немају ниједан ауто-пут који их спаја, нити пругу, а слично је и са Црном Гором, Румунијом, нешто боље са Бугарском и Македонијом, рекао је Вучић.

„Инфраструктурно нисмо повезани, иако смо главни трговински партнери“, указао је председник Србије и додао да ро морамо да исправимо.

„Суштина је у повезивању, да мењамо робе, услуге, на најбољи начин смањимо оперативне трошкове. Зато улажемо много новца у развој инфраструктуре, речних лука, путева. Спремни смо да саслушамо у томе савете наших кинеских пријатеља, и да дамо пун допринос пројекту ‘Један појас, један пут'“, рекао је Вучић.

Истакао је да оно због чега су сви окупљени данас на овом форуму јесу нови путеви, сарадња и пријатељство.

„Желимо да будемо бољи, да се спојимо у једну целину остварених народа“, нагласио је председник Србије.

Уверен је да ће бити изграђени ауто-путеви према Црној Гори, БиХ, али и Румунији, чиме би се направили значајни помаци у наредном периоду.

Вучић је указао да Београд представља чвориште између истока и запада, севера и југа и да је он најбоље место за нови почетак.

„Не бисмо успели сами, без кинеских пријатеља“

Изразио је задовољство што ће учесници скупа имати прилике да виде и стекну увид у наше пројекте који уводе нашу престоницу у ред најмодерних градова.

„Људи обично, када говоре о овим састанцима, олако говоре само о кинеским кредитима. Једни кажу да можемо да се задужујемо. Ово је много више од тога. Учествовали смо у десетинама пројеката са кинеским пријатељима и остварили велику корист“, подсетио је председник.

Нагласио је да то све, наравно, зависи и од стања у буџету, који је трећу годину заредом у суфициту.

Истакао је да без сарадње са кинеским пријатељима, позитивног притиска да се нешто изгради, премосте реке, направе нови путеви никада сами не бисмо успели.

„Зато сам захвалан премијеру Ли Кећангу и посебно председнику Си Ђинпингу са којим сам имао пет разговора до сада и којем сам захвалан на личном односу који има према Србији и нашем региону. Захвалан на инфраструктурним пројектима које градимо од Коридора 10, Коридора 11, како железничког, тако и путног, и изградње нове пруге Београд–Будимпешта која ће постати чвориште развоја железничког саобраћаја у централноисточној Европи“, објаснио је Вучић.

Рекао је да то не би било могуће без посвећеног рада председника Сија, којем је пренео поздраве искреног пријатељства у нади да ће до средине идуће године поново моћи да га дочека у Београду.

Развијени односи са Кином у свим областима

Србија са Кином, према Вучићевим речима, има развијене односе у свим другим областима.

Подсетио је на значај Кине по српску привреду истакавши да је Кина, у тренутку када је железара пропадала, купила то предузеће, а председник Си је посебну пажњу указао том пројекту.

„Када смо мисли да треба да платимо 100 милиона евра да је уништимо, Кинези су је преузели и сада запошљавају 5.000 радника, дају веће плате него ми. Кинеска компанија постала је стратешки партнер Србије и у руднику бакра на истоку Србије. Број кинеских инвеститора непрестано расте. Очекујемо улагање од милијарду долара у Зрењанину. Учешће у програму ‘Један појас, један пут’ свима доноси користи“, подвукао је Вучић.

Без подршке Кине Србија не би успела, како је рекао, да оствари одличне економске резултате, те да нас Пекинг на позитиван начин терао да унапређујемо своју сарадњу.

На крају замолио је представнике кинеске државе да пренесу поздраве председнику Сију и да му се захвале на свему што је урадио за нашу земљу.

„Ја сам мали лидер, једне мале земље и не кријем захвалност Кини, већ то говорим јавно. Уверавам га да неће наићи на бољи дочек, него у Србији“, закључио је Вучић.

„Желимо да утростручимо број кинеских туриста“

Александар Вучић је рекао да жели да увећамо број кинеских туриста, који и даље, иако има раста, није довољан.

„Желимо да њихов број утростручимо, да упознају нашу земљу, али неће само нашу. Они хоће да дођу у Београд, да могу да обиђу одмах Будву и Подгорицу, Сарајево и Бањалуку, Скопље и Охрид, Румунију, Загреб и Дубровник. Важно је да будемо што ближи једни другима“, истакао је Вучић.

Нема Коментара

Поставите Коментар