Женско предузетништво у благом порасту

Голубица, петак 12.10.2018. Извор: http://www.rtv.rs ФОТО: Илустрација: freeimages.com

Захваљујући подстицајним мерама и едукацији у Србији се све више жена одлучује да покрену сопствени бизнис. Током друге половине 2018. министарство за иновације и технолошки развој определило је преко 100 милиона динара бесповратних средстава за иновативно предузетништво за пројекте у градским и малим срединама. Иако у већини случајева предузетнице остају на нивоу малог тржишта, нису усамљени случајеви да управо иновативним производима доспеју и на велика тржишта.

Добра идеја, храброст и подршка биле су довољне Љубици Еркић да напусти посао у једном предузећу и да покрене сопствену производњу тестенина обогаћених зачинима и зачинским биљем.

Данас, после две године на тржишту, развила је линију од 20 врста тестенина, које месечно произведе у преко дванаест тона са тенденцијом раста, а које се развијају у два програма- за велике трговинске ланце и хорека сектор.

Жене је најтеже мотивисати да се упусте у предузетничке послове, јер се и даље пословно друштво сматра мушким. Зато је едукација један од пресудних фактора ка сопственом бизнису.

Нови Сад један је од градова у коме се започиње републички пројекат „ Програма подршке развоја и промоције женског иновационог предузетништва“.

У Србији се не зна тачан број жена предузетница, јер не постоји родно осетљиво праћење. Зна се да је око 35% фирми у власништву жена.

Повезане објаве