Лавров: Надам се да ће НАТО бити довољно мудар да спречи рат

Голубица, четвртак 18.10.2018. Извор: РТС/ТАНЈУГ

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров нада се да ће НАТО бити довољно мудар да спречи рат широких размера, али је у интервјуу за РТ Франс, Пари мач и Фигаро упозорио да је опасност од ненамерних инцидената порасла у недостатку нормалног дијалога са Русијом.

„Верујем да ће сви бити довољно мудри да то спрече. Међутим, свакако смо веома забринути због потпуног одсуства било каквог професионалног дијалога између руске војске и НАТО-а“, истакао је шеф руске дипломатије, преноси Тас.

Лавров је подсетио да су се чланови Савета НАТО-а и Русије три пута састали у протекле две године без икаквих резултата.

Према речима руског министра, представници НАТО-а су били спремни само за разговоре о Украјини.

„Покушавам да останем у границама пристојности“, нагласио је, додавши да се „чине покушаји да се Савет НАТО-а и Русије користи као још једно средство да се Руси окриве за све смртне грехе“.

„То је, такође, још један начин да се задовоље хирови наших украјинских суседа, који сањају о бесконачним санкцијама и не желе ништа више него да Русија увек буде предмет оштрих критика“, истакао је шеф руске дипломатије.

Навео је и да су скоро сви облици сарадње Русије и НАТО-а замрзнути, те да само телефонски контакти између начелника Генералштаба руских оружаних снага Валерија Герасимова и команданта савезничких снага НАТО-а у Европи Куртиса Скапаротија нису довољни да се елиминишу растући ризици од ненамерних инцидената.

Каже и да одбијање НАТО-а да настави дијалог са Москвом вуче корене из утицаја Вашингтона, који је забранио контакте Пентагона с Русијом у оквиру својих закона о санкцијама.

„Јасно је да нико у НАТО-у не чини ништа без САД… Верујем да је апсурдно остати талац хирова америчких посланика“, закључио је Лавров.

Повезане објаве