МАКЕДОНИЈА: Собрање – помирење и помиловање или изолација

Голубица, уторак 16.10.2018. Извор: ТАНЈУГ/РТС

У македонском парламенту се наставља дебата о уставним променама у складу са Преспанским споразумом, који су Скопље и Атина потписали, а којим је предвиђена промена имена те бивше југословенске републике у Република Северна Македонија.

Јучерашњи, први дан дебате остао је у сенци говора премијера Зорана Заева, који је у једном тренутку понудио посланицима најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ помирење и амнестију за чланове те странке којима се суди због нереда у парламенту 27. априла прошле године, када је Албанац Таљат Џафери изабран за председника највишег законодавног тела.

Парламент има рок од десет дана да потврди споразум са Грчком, а ако до тога не дође Македонија ће имати ванредне парламентарне изборе.

За потврђивање споразума потребна је двотрећинска већина од укупно 120 посланика.

За премијера Заева, представнике међународне заједнице и дела македонске јавности дебата о уставним промена и потврђивање споразума са Грчком је историјска одлука, која се неће скорије поновити, а која ће, ако споразум буде потврђен, Македонију повести ка бољој будућности и евроатлантским интеграцијама.

Заев је поручио да је зато терет доношења такве одлуке на свим посланицима, али је истовремено указао да у супротном Македонији прети изолација и неизвесност, што, како је рекао, свакако не могу бити избор.

„Шаљем поруку помирења и опроштаја за догађаје од 27. априла (прошле године). Сада је прилика за праштање и помирење. Десна страна да се приклони левој, а лева десној. Све има своју цену, политички сам спреман да је платим“, поручио је Заев.

Додао је и да је влада апсолутно спремна и отворена за предлоге из опозиције како би амандмани били усвојени.

Управо ова понуда Заева је, према оцени дела посланика и јавности, изазвала конфузију, а поједини аналитичари сматрају да је премијер понуду о амнестирању оптужених за нереде изнео када је из расправе било јасно да ће тешко бити да се обезбеди двотрећинска већина за прихвтање Преспанског споразума.

Генерални секретар ВМРО-ДПМНЕ Игор Јањушев је, реагујући на поруку Заева, рекао да је око 50 људи месецима предмет политичког прогона актуелне власти.

„Ово јасно показује да влада не само за 27. априла, већ и због других случајева против припадника ВМРО-ДПМНЕ спроводила политички прогон да би касније могла да тргује њиховом слободом“, рекао је Јањушев, пренели су македонски медији.

Међутим, након петочасовне расправе две супротстављене стране су остале на својим позицијама, а разјашњења неких питања се очекују у наставку дебате.

Повезане објаве