Македонија почела преговоре о приступању НАТО-у

Голубица, четвртак 18.10.2018. Извор: РТС/ПЛУСИНФО

Делегација македонске Владе почела је у Бриселу завршну фазу процеса преговора за чланство у НАТО-у. Портпаролка генералног секретара Алијансе поручила да Македонија има историјску могућност да постане део евроатлантске породице ако се примени Споразум са Грчком.

Делегација предвођена потпредседником Владе и министром одбране Радмилом Шекеринском, и Националним координатором за НАТО Стевом Пендаровским, отворила је преговарачку сесију са помоћником генералног секретара Алијансе Александром Алваргонзалесом и тимом НАТО-а за преговоре са Македонијом.

Портпаролка генералног секретара НАТО-а Оана Лунгеску је, након почетка приступних преговора, изјавила да је данашњи догађај важан корак за Македонију.

Македонија сада има историјску могућност да постане део евроатлантске породице ако се примени Споразум са Грчком, наводи МИА, преноси портал Плусинфо.

Национални координатор за НАТО Стево Пендаровски сматра да ће се преговори одвијати рутински и да Македонија има много способних људи из свих министарстава који знају своје послове.

Лидери НАТО-а су позив Македонији да почне преговоре о чланству формално упутили у јулу, на самиту у Бриселу.

Алијанса је и тада упозорила да се процес придруживања не може завршити док се питање имена Македоније не реши до краја.

Собрање о имену гласа највероватније сутра

Македонски парламент ће сутра наставити расправу о уставним променама у складу са Преспанским споразумом, који предвиђа промену имена Републике Македоније.

У Собрању је данас пауза, а за сутра се очекује и гласање о споразуму са Грчком.

Повезане објаве