Напад у школи на Криму – 18 мртвих и 50 повређених

Голубица, среда 17.10.2018. Извор: РТС, RT.COM, РОЈТЕРС, ТАНЈУГ  FOTO- RT.com

Седамнаест особа је погинуло, а 50 je повређенo у нападу у школи у кримском лучком граду Керчу, јавља „Тас“. Нападач идентификован као 18-годишњи студент који је после изазивања експлозије извршио самоубиство. Руски истражни комитет наводи да се напад у школи третира као убиство, а не као терористички акт како је раније оцењено, преноси РТ.

14.45 – Према последњим подацима, настрадало је 18 особа, међу којима и нападач који је извршио самоубиство. Верује се да је било више нападача, преноси Ројтерс.

14.30 – Руски истражни комитет наводи да се напад у школи третира као убиство, а не као терористички акт, преноси РТ.

14.10 – Бомба са металним предметима била је постављена у кафетерији, саопштио је Руски истраживачки комитет.

14.00 – Погинуло је 13 особа, а 50 је рањено. Међу жртвама је највише тинејџера, саопштава руски истражни комитет.

13.50 – Из Националне гарде Русије тврде да је у питању терористички напад.

12.20 – Тас јавља да је повређено 70 особа. Истражује се узрок експлозије.

Снажна експлозија потресла је у поподневним сатима Политехничку школу у Керчу, у источном делу Крима. Руски истражни комитет наводи да је најмање 18 особа погинуло, укључујући и нападача, а да је 50 рањено. Тас је претходно јавио да је 70 повређених.

Експлозију је изазвао ученик те школе Владислав Росјаков који је потом извршио самоубиство, рекао је званичник Сергеј Аксјонов.

„Осумњичени нападач се убио. Он је био ученик на четвртој години колеџа. Његово тело нађено је у библиотеци на другом спрату“, рекао је Аксјонов, пренела је агенција Тас.

Руски истражни комитет наводи да се напад у школи ипак третира као убиство, а не као терористички акт како је раније оцењено.

Након почетних информација да је узрок експлозије гас, агенција Риа Новости, позивајући се на изворе из руског Националног комитета за борбу против тероризма, пренела је да је у школи била подметнута ручно направљена експлозивна направа.

То је потврдио и први заменик директора Националне гарде Русије Сергеј Меликов и додао да се ради о терористичком нападу.

Деканка Политехничке школе Олга Гребењикова изјавила је да је нападач с пушком упао у школу, активирао експлозивну направу и почео да пуца у сваког кога је видео, након чега је пуцао у себе, преноси Ројтерс.

Како је рекла, тела страдалих ученика се налазе свуда у школи, а међу убијенима је и особље школе.

Руски председник Владимир Путин наредио је руским Министарствима здравља и ванредних ситуација, као и другим службама да предузму све неопходне мере како би обезбедили помоћ повређенима, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Како је рекао, наређено је да повређени буду пребачени у водеће здравствене установе у Москви и другим градовима у Русији уколико је неопходно, преноси Тас.

Председник Русије каже да се истражују мотиви напада на школу.

„Изразио бих саучешће породицама убијених и наду да ће се рањени ускоро опоравити. Учинићемо све да се то деси. Већ сада је јасно да је почињен злочин. Мотиви и верзије ове трагедије се тренутно темељно истражују о чему ћемо обавестити јавност“, истиче Путин.

На место несреће војска је упутила око 200 војника и око 10 возила и хеликоптера како би помогли службама за ванредне ситуације. Руско Министарство за ванредне ситуације послало је неколико хеликоптера и транспортни авион Иљушин 76 са психолозима и спасиоцима.

Повезане објаве