ОБЕЛЕЖЕНО 100 ГОДИНА ОД НАСТАНКА НАСЕЉА ВЕТЕРНИК

Голубица, недеља 30. септембар, ФОТО: Голубица

Поводом обележавања 100 година од настанка насеља Ветерник градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је откривању Споменика српском добровољцу у том насељу. Иницијативу за подизање Споменика поднело је Удружење „Војничка пасуљијада Ветерник“, поводом обележавања 100 година од настанка насеља Ветерник, али и поводом присаједињења Војводине Краљевини Србији.

-Ветерник је поносно насеље које је настало одлуком Краља Александра I Карађорђевића да подари ову земљу солунским добровољцима и јунацима, онима који су преживели голготу повлачења преко Албаније, онима који су две године јуришали и пробијали солунски фронт, а после донели слободу у ове крајеве. Ветерник је добио не само споменик посвећен нашим прецима, него и светионик за садашњост, и светионик који ће будућим генерацијама указивати на прави пут. Сигуран сам да су и наши дедови и прадедови поносни на нас, јер се боримо за богатије њиве и винограде, за нове школе, путеве и фабрике. Исто тако, верујем и да су наше баке и прабаке, које су чувале децу и породицу и издржале све кроз шта је пролазио наш народ пре сто година, задовољне када виде како овај народ данас живи, цени и поштује све што има, али да не да на себе. Ветерник после готово сто година од настајања до данас, је једно велико, развијено насеље са сјајним људима, и сигуран сам да ће и у наредном периоду наставити да се развија – рекао је Милош Вучевић.

Споменик српском добровољцу у Ветернику подигнут је у част добровољаца српске војске за херојску борбу на планини Ветерник у Првом светском рату, изливен je у бронзи, а рад је уметника Ђорђа Лазића Ћапше, академског вајара из Сремских Карловаца.

Након откривања споменика, градоначелник Вучевић обишао је и хуманитарну манифестацију „Војничка пасуљијада у Ветернику“, коју већ четврту годину за редом организује МЗ „Ветерник“ у сарадњи са Првом бригадом копнене војске. Том прилико он је нагласио да је данашња манифестација препознатњива за све који су служили војску али и да има посебну симболику јер не представља само „пуку храну већ за наш народ симболизује снагу да се издрже велика искушења“.

Командант Прве бригаде копнене војске бригадни генерал Жељко Петровић захвалио се грађанима Ветерника што се сећају својих предака.

-Мало је Срба који нису неког изгубили на Кајмакчалану, а велики је број српских војника оставио живот тамо. Три команданта батаљона су погинула у тој великој бици и ретко која јединица то може да издржи и да тријумфује. Војници данашње српске војске имају једну обевезу више а то је да, када буду радили на подизању својих способности, се сете у сваком тренутку људи који су оставили свој живот како бисмо ми данас живели у миру – рекао је генерал Петровић.

Председник Организационог одбора Војничке пасуљијаде у Ветернику Милан Балаћ рекао је да је та манифестација и ове године хуманитарног карактера и да ће сва средства која су уплаћена као котизација за учешће у такмичењу, бити донирана двема породицама које живе у Ветернику и социјално су угрожене.

2 октобра, 2018

Повезане објаве