ОДРЖАНА ПРВА ГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА ЛОКАЛНИХ СКУПШТИНА

Голубица, четвртак 18.10.2018. Извор: novisad.rs

Скупштина АП Војводине и Град Нови Сад у сарадњи са пројектом “Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине – друга фаза“, који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу, а спроводи Програм Уједињених нација за развој, организовали су Прву годишњу конференцију локалних скупштина која се одржава 18. и 19. октобра у Новом Саду.

Како се могло чути у уводном делу, у фокусу конференције су дигитализација, модернизација Е-управе, као и механизама за већу партиципативност грађана у раду парламената свих нивоа власти, а посебно на нивоу локалних самоуправа.

– Нови Сад је почаствован што је домаћин и суорганизатор овог догађаја, чији је општи циљ унапређивање рада локалних парламената и њихова боља кореспонденција, посебно зато што су они увек прва адреса грађанима и носе висок ниво спровођења одлука, не само са локалног него и са централног нивоа. Пред нама су бројни закони и одлуке које ћемо морати да применимо, али акценат конференције мора бити усмерен на то како да градске и општинске управе учинимо отворенијим и доступнијим за грађане, и да након изборног процеса не долази до прекида отвореног дијалога. То звучи једноставно, а у пракси има изазова, међутим сигуран сам да можемо правилно да одговоримо на тај задатак, и то искључиво због наших грађана који су носиоци суверенитета државе, сваког града и општине. Ово је само почетак процеса који ће трајати и биће конкретних мера које ће побољшати комуникацију, Е-управу и спровођење стратешких циљева – рекао је градоначелник Милош Вучевић и нагласио да ће две трећине мера које треба да се реализују у процесу евроинтеграција бити спровођене на локалном нивоу, те да градови и општине за то морају бити адекватно припремљени.

Потпредседник Скупштине Aутономне покрајине Војводине Дамир Зобеница изјавио је да Канцеларија УНДП и Швајцарска влада пружају пуну подршку Скупштини Војводине у модернизацији рада. Како је објаснио, захваљујући томе потпуно је опремљена сала на другом спрату са најсавременијим техничким уређајима.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да је то министарство уважавало параметре четврте индустријске револуције, дигитализације и циљева одрживог развоја Уједињених нација, радећи на изменама и допунама Закона о локалној самоуправи.

– Довели смо до тога да спровођење јавне расправе у поступку припрема одлуке о инвестиционом делу буџета постане имепративна норма, а сада је законом прописано унапређивање процеса комуникације са заинтересованом јавношћу – казао је Ружић.

Потпредседник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић истакао је да је Интерпарламентарна унија похвалила ту институцију за успешну имплементацију е-парламента и увођење двосмерне комуникације са грађанима путем интернет портала.

Представницима градова и оптина Србије који учесутвују у раду Конференције, такође су се обратили потпредседник Владе АП Војводине Ђорђе Милићевић, руководилац Одељења за демократско управљање Швајцарске канцеларије за сарадњу Саша Милер и заменица Сталног представника УНДП Стелиана Недера.

Повезане објаве