Преминула Милена Дравић

Преминула Милена Дравић

Преминула Милена Дравић

Голубица, недеља 14.10.2018. Извор: РТС/ТАНЈУГ

Највећа српска у југословенска филмска глумица Милена Дравић преминула је у 79. години у Београду, после тешке болести.

Милена Дравић, великан српске и југословенске уметности, преминула је ноћас у Београду.

Глумила је у више од сто филмских остварења. Популарност јој је донела сарадња са Љубишом Самарџићем.

На филму је дебитовала 1959. године у остварењу „Врата остају отворена“ Франитишека Чапа.

Широку популарност и прву „Златну арену“ у Пули добила је 1962. године за улогу у филму „Прекобројна“ Бранка Бауера.

Велике улоге остварила је и у филмовима „Јутро“, „Козара“, „Битка на Неретви“, „Љубавни живот Будимира Трајковића“, „Рад на одређено време“, „Мој тата на одређено време“, „Секула се опет жени“, „Није лако са мушкарцима“ и „Зона Замфирова“.

Позната је још и као учитељица из култне серије „Приче из Непричаве“, Вера из „Полицајца са Петловог брда“, затим као Вукосава Петровић и Споменка из ТВ-комедија „Позориште у кући“ и „Луд, збуњен, нормалан“.

Са својим трећим супругом и колегом Драганом Николићем је од 1972. до 1974. водила популарни шоу програм „Образ уз образ“.

Милена је често играла самохране мајке, сељанке, жене из радничке класе, била је и пионир и ексцентрична јунакиња филмова Црног таласа, а великим делом на успеху у каријери дугује и романтичним комедијама у којима је глумила уз Љубишу Самарџића.

Била је добитница Награде за најбољу споредну глумицу на Канском филмском фестивалу, специјалне награде „Златна ружа“ на Филмском фестивалу у Венецији, најпрестижнијих српских награда Добричин прстен и „Жанка Стокић“ за целокупан допринос југословенској и српској кинематографији

Такође, освајала је награде „Јоаким Вујић“, награде „Павле Вуисић“ на Филмским сусретима у Нишу, четири „Златна ћурана“на Данима комедије у Јагодини и чак рекордних десет „Златних арена“ на Филмском фестивалу у Пули. Због тога је често сматрају највећом звездом у историји српске и југословенске кинематографије.

Рођена је 5. октобра 1940. у Београду, на Дорћолу, преко пута цркве Светог Александра Невског.

Похађала је основну школу „Јанко Веселиновић“ у Душановој улици, а потом уписала Прву београдску гимназију.

Колеге, познате личности и поштоваоци опраштају се од највољеније српске глумице. Медији у региону преносе вест о смрти југословенске глумачке звезде Милене Дравић. Телеграме саучешћа упутили су председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Нема Коментара

Поставите Коментар