Промоција едукације ученика о безбедности у саобраћају

Голубица, петак 19.10.2018. Извор: Голубица

Члан Градског већа за саобраћај и путеве Александар Кравић присуствовао је промоцији пројекта едукације деце трећег и четвртог разреда основних школа у области безбедности саобраћаја.

Пројекат реализује Центар за унапређење безбедности у саобраћају уз финансијску подршку Градске управе за саобраћај и путеве.
-Град Нови Сад по други пут учествује у овом пројекту, а као Град културе има обавезу да буде и Град културе у саобраћају. Разним едукацијама које су намењене деци и учесницима у саобраћају старијим од 65 година, Град континуирано ради нa унапређењу безбедности у саобраћају. Билбордима које можете видети по граду упозоравамо возаче да буду пажљиви и стрпљиви у саобраћају, а успоривачи код школа и вртића, као и рефлектујући пешачки прелази који се не клижу, су део мера којима настојимо да допринесемо већој безбедности свих учесника у саобраћају- рекaо је Александар Кравић.
Он је такође рекао да се едукацијe спроводе у основним школама за ученике првог и другог разреда, док  ученици трећег и четвртог разреда организовано долазе на Новосадски сајам и да ће око 16 000 деце проћи обуку током првог полугодишта.
-У школама, као и на сајму постављен је саобраћајни полигон који представља раскрсницу опремљену пешачким прелазима, саобраћајним знацима и семафорима, тако да деца на практичним примерима стичу основна знања у саобраћају. Поред тога, у објектима школа биће истакнути плакати са едукативним садржајем, а деца ће добити флајере на којима су илустроване потенцијалне опасности које их могу угрозити као учеснике у саобраћају- рекао је Александар Кравић.
Професор безбедности саобраћаја на Факултету техничких наука Драган Јовановић је истакао да активности на унапређењу безбедности у саобраћају путем едукације представљају најзначајнији сегмент безбедности саобраћаја у дугорочном смислу.
Он је такође додао да је неопходно радити са децом од најранијег узраста, користећи све расположиве капацитете који доприносе безбеднијем окружењу.

Повезане објаве