Родитељи за исландски модел борбе против наркоманије

Голубица, петак 12.10.2018. Извор: Dnevnik.rs

Општински савет родитеља основних и средњих школа за ову школску годину је на конститутивној седници подржао мере Координационог тела за борбу против насиља за борбу против наркоманије и алкохолизма по Исландском моделу, и предложио да се паралелно с тим уведе и забрана боравка деце млађе од 16 година ван куће без пратње пунолетне особе лети после поноћи, а током зиме након 22 часа.

Савет је подржао и идеју да малолетницима треба онемогућити улазак у угоститељске објекте након 22 часа.  Родитељи су апеловали на Град Нови Сад да се предложене мере Координационог тела усвоје и детаљно разраде. Истакнуто је да је посебно важно да се деци прво понуди алтернатива, односно да школе ученицима обезбеде бесплатно бављење спортом, организују такмичења у свим спортским дисциплинама између школа, као и ваннаставне активности у виду радионица у којима ће она испољити креативност. Изнета је и идеја да се део наставе изводи у природи, да се обезбеди колективни обилазак музеја, установа културе, као и одлазак на позоришне представе и да се организују едукације за родитеље о злоупотреби психоактивних супстаници и алкохола.

Осим тога, Општински савет родитеља сложио се с наставком акције поделе тестова на наркотике и апелује на Град Нови Сад да током нове школске година исправи све недостатке који су постојали у дистрибуцији тестова родитељима.

На конститутивној седници за председницу Општинског савета родитеља свих новосадских основних и средњих школа једногласно је изабрана Јелена Десница, а за њену заменицу Драгана Ћорић.

С. Кч

Повезане објаве