Американци траже да се објаве документа о Дражи Михаиловићу

Копредседавајући српског Кокуса у америчком Конгресу, конгресмен Тед По из Тексаса, уручио је писмо премијерки Србије Ани Брнабић у којем тражи да се објаве документа везана за суђење и погубљење Драгослава Драже Михајловића, пише портал „Телеграф“.

„У духу пријатељства измеду САД и Републике Србије, најлепше вам упућујем захтев да обелоданите материјал који се односи на суђење и убиство Драже Михаиловића“, пише у писму из Вашингтона у које је портал Телеграф имао увид.
У писму се наводи да је генерал Михаиловић играо кључну улогу у спасавању стотине страних пилота током Другог светског рата, укључујући и америчке службе.
„Он и људи којима је командовао показали су изузетну храброст у одбрани наших пилота за време мисије ‘Халијард’, тако да верујем да би у част и успомену на њега требало да се учине јавним околности његове смрти“, пише у писму.

„Надам се да ћемо заједничким радом успети да едукујемо будуће генерације Американаца и Срба о нашем дугом историјском пријатељству како би опстало у годинама које долазе“, написао је По, преноси Телеграф.
Премијерка Србије била је у посети САД поводом стогодишњице од подизања српске заставе над Белом кућом, а Телеграфу је, како се наводи, у кабинету премијерке потврђено да јој је конгресмен По уручио писмо и да ће оно бити прослеђено у редовну процедуру.

Фото: РТС

Извор: Тањуг/РТС

16 августа, 2018

Повезане објаве