Без договора на самиту Трампа и Кима

Голубица, ЧЕТВРТАК 28.02.2019.

Други самит америчког председника Доналда Трампа и лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна завршен је без договора, саопштила је Бела кућа. Амерички председник је у обраћању медијима изјавио да иако су водили конструктивне разговоре сада није тренутак да било шта потпише са севернокорејским лидером.

Како је саопштила Бела кућа, Доналд Трамп и Ким Џонг Ун, иако нису постигли договор, водили су конструктивне разговоре о денуклеаризацији Корејског полуострва и економији Северне Кореје.

У овом тренутку није постигнут договор, потврдила је портпаролка Беле куће Сара Сандерс и додала да ће се састанци наставити у будућности.

Разговори Трампа и Кима завршени су у Ханоју раније него што је било планирано. У току је Трампово обраћање медијима, а обраћање севернокорејског лидера је за сада под знаком питања.

Амерички председник је у обраћању медијима изјавио да „иако су водили конструктивне разговоре сада није тренутак да било шта потпише са севернокорејским лидером“.

„Кимова визија денеуклеаризације није у складу са америчком“, рекао је Трамп не улазећи у детаље и додао да ће разговори са Кимом биће настављени.

На конференцији се обратио и државни секретар САД Мајк Помпео који је рекао да је Ким Џонг Ун био „неспреман“ за испуњавање америчких захтева, преноси Си-Ен-Ен.

„Нисмо дошли до нечега што је имало смисла за Сједињене Америчке Државе. Мислим да се председник Ким надао да ћемо то учинити. Замолили смо га да учини више. Био је неспреман да то учини“, истакао је Помпео и додао да ће за преговоре требати времена.

Би-Би-Си наводи да су Ким и Трамп завршили раније разговоре и да се свако упутио ка свом хотелу.

Скраћивање самита дошло је као право изненађење за све – због охрабрујућих порука које су се чуле у њиховом последњем разговору са новинарима када је Ким Џонг Ун неформално изразио спремност за денуклеаризацију Корејског полуострва.

„Да нисам спреман не бих сада био овде“, одговорио је Ким Џонг Ун новинарима на питање да ли је спреман за денуклеаризацију.

Амерички председник је истакао да је то добар одговор.

„То је можда и најбољи одговор који сте икада чули“, рекао је Трамп.

 

 

Извор: РТС, БИ-БИ-СИ, РТ, СИ-ЕН-ЕН,ТАНЈУГ

Повезане објаве