БЕОГРАД: 150.000 ГРАЂАНА НА СКУПУ „ЗА БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ“

Голубица, ПЕТАК 19.04.2019.

На скупу у оквиру кампање „Будућност Србије“, који се данас одржава у главном граду, присутно је између 140. 000 и 150. 000 људи, изјавио је начелник Полицијске управе за град Београд Милан Станић.

Станић је у изјави Тајугу истакао да скуп протиче без било каквих инцидената.

У Београду се одржава скуп у оквиру кампање „Будућност Србије“. Почео је музичким програмом, након чега је отпевана химна „Боже правде“. Уследила су обраћања говорника испред Дома Народне скупштине. Окупљенима ће се обратити и председник Србије Александар Вучић. На Првом програму РТС-а пренос скупа.

19.30 – Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто обратио се окупљенима на српском језику, рекавши да му је част што је у Београду.

19.20 – Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик истиче да је неопходна унутрашња снага земље да би она била јака у региону.

19.08 – Eмитовани инсерти из филма „Кошаре“. Потпуковник Драгутин Димчевски поручује да је све пролазно а да је Србија вечна.

19.00 – Данашњи скуп је порука јединства и снаге српског народа, поручио је министар Ивица Дачић.

18.35 – Прва се обратила председница Владе Ана Брнабић која је рекла да данашњи скуп у Београду показује да Србија није подељена земља „већ једна, једнака, јединствена, земља нормалних и пристојних људи“.

18.30 – Певачица Мари Мари и окупљени грађани певају химну „Боже правде“.

18.25 – На видео-биму емитују се инсерти из дванаест округа које је председник обишао у току кампање „Будућност Србије“.

18.15 – Председник Вучић и говорници дошли су до централне бине. Плато испред Дома народне скупштине и околне улице пуни људи.

Бранбић: Ставимо тачку на поделе 

На скупу се прво обратила председница владе Ана Брнабић, која је рекла да скуп показује да Србија није подељена већ једна и јединствена.

Премијерка је захвалила присутнима на подршци. „Хвала што смо данас сви заједно у Београду“, рекла је Брнабићева.

Зашто смо данас овде, упитала је премијерка. „Ако мене питате, онда кажем да смо се окупили да покажемо да Србија није подељена земља, ни подељено друштво“, рекла је она.

Према њеним речима, Србија је земља пристојних људи, где су важни рад и резултати рада.

„Нећемо подржати поделе, претње, вешала, моторне тестере, сталне, сталне и сталне поделе на ботове, сендвичаре и на грађанску елиту“, каже премијерка.

„Србија је једна, ово је Србија“, истакла је Брнабићева. Каже да жели да се стави тачка на поделе и тачка на оне који нас деле.

„Ти који нас деле су се окупили прошле суботе на овом месту, а нисмо чули никаву визију, већ само увреде и псовке и позиве на поделу“, рекла је премијерка, додајући да то није и неће бити Србија.

Истакла је да је ушла у политику на позив Александра Вучића и додала да је била почаствована што ју је позвао у свој тим.

„У њему сам видела потпуно другачију посвећеност, другачији однос према грађанима и земљи, због тога сам прихватила позив“, рекла је Брнабићева.

„И данас у апрлу када погледам шта смо урадили, озбиљно сам поносна на наше резултате – Клинички центар Ниш, први икада завршени клинички центар у историји Србије, а ту је и научно-технолошки парк Србије“, рекла је, између осталог, премијерка.

Наставићемо да радимо и побеђујемо као један тим, закључила је обраћање Брнабићева.

Дачић: Порука јединства 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да „смо у претходним неколико недеља били сведоци да се из Београда шаљу слике насиља, претњи и желе неких странака да преко улице дођу на власт“.

„Шаље се порука да смо слаби, нејединствени и зато као спојени судови из међународне заједнице, нарочито са запада, долазе јачи притисци и ултиматуми, мисле да ћемо се предати ако јаче притисну“, истакао је шеф српске дипломатије.

Представници опозиције, каже, имају све осим народа.

„Овај скуп је порука јединства и снаге српског народа. Србија није ни мала ни слаба, Србија је данас јака. Нико не може да доноси одлуке о Србији а да се о томе не пита Србија. Ово је другачија Србија од оне од пре седам година“, истакао је Дачић.

Према његовим речима, Србија је поштована земља у међународној заједници.

„Показали смо нашу снагу тиме што је 13 земаља повукло признање Косова. Србија је чврст ослонац српског народа. Не играјте се ватром, данас Србима нико не сме да прети и да их напада“, истиче министар спољних послова.

Дачић наводи да, то што Вучић још није расписао изборе, јесте „доказ одговорности према Србији и националним интересима“.

„Штити их (опозицију) од пораза и дебакла“, каже шеф српске дипломатије.

Дачић је у шали поручио градоначелнику Зорану Радојичићу, његовом заменику Горану Весићу и председнику скупштине Београда Николи Никодијевићу да Београду треба већи трг јер је, каже, Трг Николе Пашића „мали да прими све који се залажу за бољу будућност Србије“.

Димчевски: Србији је потребан мир и једниство

Потпуковник у пензији Драгутин Димчевски, некадашњи заменик 53. батаљона у Ђаковици, подсетио је на јунаке који су своје животе положили на олтар државе Србије.

„Била је то највећа битка 1999. године која је ушла у анале ратовање. Кошаре су пример како се брани отаџбина у крајње непогодним временским, климатским условима. Младићи са Кошара, који су имали 17, 18 и 19 година, били су снага наше херојске борбе“, подсетио је Димчевски.

Каже да када је ситуација изгледала готово безизлана, старешине су показале јунаштво и солидарност. „Знали смо да се боримо за све наше грађане, за Србију, за наше светиње. То не смемо никада заборавити“, истакао је Димчевски.

Димчевски је рекао да је после двадесет година од Нато агресије, Србији је потребан мир, а надасве јединство.

„Ми војници најбоље знамо шта доносе страхоте рата. Желимо јединствену и храбру Србију, као што су били њени борци са карауле Кошаре. И данас ако буде потребно бранићемо Србију истом храброшћу, одлучношћу и јунаштвом“, истако је Димчевски.

Захвалио се председнику Александру Вучићу што је, како каже, био први званичник који је дешавања 1999. године назвао правим именом – агресијом.

„Хвала вам што сте били први званичник који одао пошту мученицима са Кошара, Шар планине, Коритника, Језерских планина, Дренице…“, навео је Димчевски.

 

Извор: РТС

 

Повезане објаве