Битна победа Партизана, али посао није завршен

Голубица, ЧЕТВРТАК 22.08.2019.

Фудбалери Партизана успели су да савладају норвешки Молде са 2:1 на свом стадиону и направе први од два кључна корака ка пласману у групну фазу Лиге Европе. Гости су успели да постигну погодак, па је посао српске екипе далеко од завршеног.

Доста чудна утакмица одиграла се у Београду. Што због атмосфере са трибина, што због игре на терену.

Због казне Уефе Партизан није могао да се ослони на подршку најватренијих, али је српског представника до победе водило око пет хиљада најискренијих навијача. Деца узраста до 14 година која припадају школама фудбала у Београду и Србији, нису престајала са подршком читавих 95 минута и колико год је то могуће учинили атмосферу домаћинском.

Што се тиче фудбала, гледао се онај не толико лепршави и атрактивни, колико стрпљиви и борбени. Нешто дуже је трајало почетно одмеравање снага, а обе екипе су са великом дозом респекта ушле у меч.

То је резултовало по једном шансом на обе стране у првих тридесетак минута. Млади Стевановић, који је само три године старији од клинаца који су бодрили Партизан са трибина шутирао је са једне, а Еикрем са друге стране. У оба наврата су добро интервенисали голмани, а поготово Стојковић.

Екипе су покушавале да створе опасност, али им то није полазило за ногом. Таман када се чинило да ће се на полувреме отићи нетакнутих мрежа, гости долазе до гола. Солидну акцију, са преносом лопте у неколико додавања, крунисао је голом Боли.

Резервиста Молдеа добио је шансу услед повреде Кнудсона и на сјајан начин је искористио. Занимљиво је да је Боли играч који не добија претеране шансе у тактичкој замисли тренера Моеа, али је био херој и против Ариса у прошлом колу квалификација.

Гол гостију као да је раздрмао помало успавани Партизан, који је потом заиграо знатно боље и то одмах у наредном нападу и материјализовао. Тошић је прошао по десној страни и вратио лопту за Суму, који као на малом фудбалу матира голмана Кранинкса.

Сејдуба Сума играо као препорођен ове сезоне и напокон добрим партијама оправдава неоспоран квалитет, као и поверење управе и навијача.

У другом полувремену виђена је права рововска борба, поготово на средини терена. Велики број грешака у пријему и у додавању. Доста ситних фаулова на обе стране, кварења игре и неконкретности и једних и других довели су до знатно споријег темпа меча.

Молде је у периоду од 60. до 68. минута чак и био боља екипа, у неколико наврата створио опасности пред голом Партизана, али је недостајало концентрације у завршници. Кључни играчи гостију били су Џејмс и Еикрем.

Пар свежих играча са клупе код Партизана унели су нешто више енергије. Покушавали су Ожеговић и Асано са једне, а поменути двојац Молдеа са друге стране. Ипак, како се меч приближавао крају, Молде је одлучио да се окрене дефанзиви и брани до тада повољних 1:1.

Дисциплиновану, изненађујуће покретну и борбену одбрану ривала Партизан је успео да сломи у 84. минуту. Јако лепа акција српске екипе и продор по левој страни Урошевића, који је асистирао Тошићу у петерцу за гол и преокрет Партизана.

До краја меча Молде се није претерано трудио да још једном угрози гол црно-белих, а Партизан без проблема привео меч крају.

Вицешампион наше земље уписао је битну победу у борби за пласман у групну фазу Лиге Европе. Ипак, игра Партизана кроз нешто више од 90 минута није била на завидном нивоу, а примљени гол не дозвољава икакво опуштање пред пут у Норвешку. Пред Партизаном је још један, последњи испит који треба да положе, што би био велики успех за српски фудбал и ову младу и реновирану екипу.

 

Извор: РТС Аутор: АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ

Повезане објаве