Брнабићева за РТС: Нове мере за запошљавање, посебно ћемо водити рачуна о младима

Голубица, СУБОТА 28.09.2019.

Премијерка Ана Брнабић рекла је за РТС да ће се 1. јануара повећати пензије од пет одсто, али ће се са ММФ-ом разговарати колико изнад пет одсто може да се иде. Надам се да ћемо у наредних неколико месеци спустити незапосленост на испод десет одсто, каже премијерка. Размишљали смо последњих осам месеци о посебним мерама за подстицање запослености младих и уколико парламент да подршку Влади, имаћемо их од 1. јануара 2020. године, најавила је Брнабићева.

Председница Владе Србије Ана Брнабић је за РТС говорила о повећању пензија, незапослености, новим мерама за запошљавање младих, о блокади Ректората.

Ана Брнабић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да ће се од 1. јануара свакако ићи на повећање пензија.

„Оно што можемо у овом тренутку да кажемо је да ћемо ићи са једнократном исплатом од 5.000 динара свим пензионерима као подршку до краја године“, рекла је Брнабићева.

Према њеним речима, то повећање пензија је у овом тренутку сигурно пет одсто, али ће са ММФ-ом разговарати колико изнад пет одсто може да се иде.

„Борићемо се за сваки промил, за сваки проценат за наше пензионере, али ћемо до тог тренутка и знати. Морамо да завршимо буџет у наредних неколико недеља да спремимо за Скупштину, једнако као и модел за усклађивање пензија од следеће године, што ће бити швајцарски модел – то је оно што смо предложили“, рекла је премијерка.

Много се говорило о том моделу, висина пензија неће зависти од добре или лоше воље Владе него ће се усклађивати са висином инфлације и плата.

Говорећи о томе када ће то заживети, Брнабићева каже да се планира да се то предложи Скупштини кроз измене и допуне закона о пензионом и инвалидском осигурању, пре краја године, а да то иде од следеће године.

Према њеним речима, швајцарски модел практично значи да ће се пензије усклађивати у односу на раст зарада и инфлацију, у односу 50:50.

„То је правичан и предвидив модел који ће осигурати реалан раст пензија“, наводи премијерка.

Додаје да ће се до краја године у Скупштини говорити и о економији.

„Имамо ребаланс о којем треба да се дискутује у Скупштини, имамо и нови буџет за 2020. годину, сет измена и допуна закона о пензионом и инвалидском осигурању, али и о порезима и доприносима како би увели неке пореске олкашице за запошљавање младих“, објашњава премијерка.

Нове мере за запошљавање младих

Од 10. августа незапосленост је 10,3 одсто што је добар показатељ, каже премијерка, и додаје да је поносна на тај резултат.

Подсетила је да је 2012. незапосленост била преко 25 одсто. Каже да смо бољи од већене у региону. У просеку у Европи је 6,3 одсто. Каже да имамо још много да радимо.

„Надам се да ћемо у наредних неколико месеци коначно прећи ту границу од једноцифрене незапослености – да ћемо се спустити на испод десет одсто“, каже премијерка.

„Оно о чему се посебно води рачуна је незапосленост младих“, каже Брнабићева и додаје да је у оквиру тих 10,3 одсто незапосленост младих и даље ралтивно висока 24,4.

„То је све до 30 година по статистици – дакле 24,4 посто, незапосленост младих у ЕУ је 15 одсто што не значи да ми треба да будемо мирни због овога, хоћемо да у овом аспекту будемо бољи од ЕУ. Ми смо због тога размишљали последњих осам месеци о посебним мерама за подстицање запослености младих које ћемо предложити заједно са тим сетом закона Скупштини и уколико парламент да подршку Влади, имаћемо их од 1. јануара 2020“, рекла је Брнабићева.

Те мере, како каже, конкретно значе да ће послодавци који запошљавају додатан број младих и оне који нису били запослени током 2019. године – ако повећавају број запослених  биће ослобођени чак 70 одсто плаћања пореза на зараде и доприносе у првој години пословања.

Не смемо да заборавимо ни оне који раде на привремено повременим пословима а има их око пола милиона у Србији.

Краљевчанин Марко Косовац је преминуо после повреде на раду, а послодавац је раскинуо уговор.

„Институт запошљавања преко привремених и повремених послова постоји и другде у свету и није новина“, каже премијерка.

Према њеним речима, постоје неке законске норме које послодавци морају да испоштују када запошљавају људе по том моделу.

„У овом конкретном случају, за Јавно-комунално предузеће из Краљева инспекција ће изаћи на терен, урадиће се ванредни инспекцијски надзор, видећемо шта се све дешавало. У сваком случају, ако је дошло до злоупотребе одговорни људи ће бити санкционисани“, истакла је Брнабићева.

Каже да се нада да ће запосленост и даље да расте.

„Ми смо само у другом кварталу ове године у односу на други квартал 2018. године имали нешто више од 45.000 нових радних места створено“, истакла је премијерка.

Додаје да послодавци говоре да ће све већи проблем у Србији бити налажење кадрова.

„Очекујем да ће бити све мање људи који ће бити запослени по уговорима, рецимо, о привремено повременим пословима и да ће прелазити на запошљавање за стално“, наводи Брнабићева.

„Талачка криза Београдског Универзитета“

Осврћући се на догађаје у вези са Ректоратом, премијерка каже да не мисли да су јој изјаве биле прејаке.

„Ја сам говорила саму истину. Ако није популарно говорити истину заиста не знам како другачије да се понашам. Прво, недопустиво је да Ректорат буде затворен на 12 дана због групе од 12 или 15 или 20 студената, а ни у једном тренутку их није било више од 20“, каже Брнабићева.

Такође је, истиче, недопустиво да не пуштају ректорку у своју канцеларију, у своју зграду 12 дана.

Истиче да је недопустиво да свих тих 12 дана неки политички лидери могу слободно да улазе и излазе из Ректората, а да ректорка то не може.

„То је политизација, политизација коју смо сада видели и када је завршена та блокада, као што сам рекла талачка криза БУ, поред живе ректорке неко говори да је она испит положила, да је требало 12 дана да положи тај испит али ето, положила га је, а да је дипломски испит заказан 4. новембра, па ћемо видети да ли ће дипломски положити – то је мени унижавање и Ректората и ректора и БУ и не знам како другачије било ко то може да види“, рекла је Брнабићева.

„Са притисака се прешло на уцене

Посебно је забрињавајуће, истиче премијерка, што се јуче чуло да уколико универзитет не одлучи да је докторка дисертација Синише Малог плагијат, да ће они наставити блокаду Ректората односно Универзитета, што значи да смо ми од јуче ефективно са притисака прешли на уцене.

„Оно што ја питам сама себе свих ових дана, а питам и све људе који ће одлучивати – ако ви имате ситуацију у којој ви ретроактивно одлучујете на основу правилника који сте донели 2016. године о нечемо што се десило 2013. године, онда то повлачи са собом да ви на основу правилника од 2016. можете ретроактивно да отворите било коју докторску дисертацију са БУ и да одлучујете по тим правилима која су практично донета у будућности“, каже Брнабићева.

Изражава наду  да је Београдски Универзитет довољно снажан да се одупре свим притисцима.

„Друга ствар је да уколико је ваше мишљење, мишљење које је супротно стручној комисији –шта онда то значи, на основу чега се доносе одлуке да ли само под политичким притиском некога ко прети да ће затворити БУ, плашим се да то доводи БУ у јако незавидну позицију што мене брине као грађанку ове земље, али верујем да је БУ довољно снажан да се одупре свим притисцима. У овом тренутку имамо само једну сврсту притиска од људи који су сада прешли на уцену“, оцењује премијерка.

На констатацију да су јој изјаве у јавности жустрије и наступи изражајнији наводи да је и она само људско биће које се бори за своју земљу.

„Када радите канализацију онда вас критикују што не радите дигитализацију, а када радите дигитализацију онда вас критикују што не радите канализацију. Онда некако ви заборавите неке више дипломатске манире и политички коректне манире и понашате се једноставно као једно људско биће које се бори за своју земљу и даје све за своју земљу и желим да говорим истину таква каква јесте – то је једини начин да се ставри у Србији мењају“, закључила је Брнабићева.

 

Извор: РТС, afirmacijomdoposla.com

 

Повезане објаве