„Век победника“ – 8.000 војника на десет локација

Голубица, СУБОТА, 10. НОВ 2018, ИЗВОР:  РТС

Србија стогодишњицу победе у Првом светском рату обележава великом војном вежбом „Век победника“. Реч је о једној од највећих војних вежби у региону у којој учествује 8.000 припадника Војске Србије са око 645 борбених система. У региону нико не може да се пореди са ВС, рекао је председник Вучић, после вежбе на Пасуљанским ливадама.

На десет локација истовемено се изводе планске, вежбовне и борбене активности на којима учествује 100 тенкова, 100 оклопних борбених возила, 100 артиљеријских и ракетних система, како земаљских тако и ПВО.

Речна флотила се представља са 14 речних бродова, 40 чамаца и реморкера, са осам амфибија. Полећу 24 ваздухоплова – „мигови“, „орлови“, „галебови“, хеликоптери.

Војна вежба почела је надлетањем шест „мигова-29“ над полигоном на Пасуљанским ливадама. Носилац вежбе је била Трећа бригада копнене војске, а садејствовала је Мешовита артиљерисјка бригада и 98. и 204. ваздухопловна бригада из састава Ратног ваздухопловства.

Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба генерал-потпуковника Милана Мојсиловића присиствовао је вежби на полигону Пасуљанске ливаде.

Вежби су присуствовали премијерка Ана Брнабић, чланови Владе и представници Министарства одбране и Војске Србије.

Након завршетка вежбе на Пасуљанским ливадама председник Србије и министри присуствују вежби на Пештери.

Вежбу „Борбена група на маршу са преласком у напад“ извела је Друга бригада Копнене војске, у садејству са Четвртом бригадом Копнене војске и јединицама Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије.

На Пештеру су ангажовани тенкови М84, борбена возила пешадије М80, самоходне хаубице 122 мм „гвоздика“, борбено оклопно возило ПОЛО М83 и БРДМ-2, вишецевни лансер ракета „огањ“, радар „жирафа“, а од средстава која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије, систем „ПАСАРС“ и хаубица 155мм Б52 „нора“.

Из састава Ратног ваздухопловства на вежби учествују „миг-29, „орао Ј-22“, хеликоптери „гама“, МИ-8, систем „КУБ“ и радар АН ТПС-70.

На вежби „Век победника“ приказује се и понос српске одбрамбене индустрије – „лазари“ који су ушли у употребу у Војсци Србије, „норе“, „мали милош“.

Грађани се упознају и са радом „Кобри“, на вежби заштите високог државника.

Први програм РТС-а преноси вежбу „Век победника“ са 70 камера – од Титела до Пештерске висоравни, на земљи и у ваздуху.

Повезане објаве