Вечерас почиње 20. Новосадски џез фестивал

Голубица, ЧЕТВРТАК, 15. НОВ 2018, ИЗВОР: РТВ ФОТО: КЦНС

Десет ансамбала са светске и домаће џез сцене представиће се домаћој публици у Српском народном позоришту на 20. Новосадског џез фестивалу који званично почиње 15. новембра у 20 часова.

Фестивал ће отворити Члан градског већа задужен за културу, Далибор Рожић и диригент Војислав Бубиша Симић.

У главном концертном програму учествоваће 10 оркестара. То су: Macha Gharibian Trio, Julia Siedl Trio, The Steve Wilson& Wilsonian’s Grain, Shalosh, The Jeff „Tain“ Watts Quartet, Seamus Blake & French connection, The Berklee Global Jazz Institute Ambassadors ft Marco Pignataro, а посебан пројекат 20. Новосадског џез фестивала представљаће Jumbo Big Band који ће свирати у суботу, 17. новембра. Састоји се од три биг бенда: Џез оркестар ХРТ, Биг бенд РТС и Биг бенд РТВ СЛО.

Ове године уводни програм 20. Новосадског џез фестивала почео је 6. и трајао до 12. новембра. У Новом Саду угошћени су музичари са The Berklee Global Jazz Институте. Реч је о бенду који ће наступати другог фестивалског дана, а на челу је Марко Пињатаро, професор, саксофониста и директор ове институције који је одржао и радионицу у оквиру пратећег програма. Такође, у уводном програму приређене су и радионице за децу и младе у сарадњи са Центром за социјални рад, који држи радионицу по програму „Ел система“, а организована је и радионица у сарадњи са ШОСО „Милан Петровић“.

Од 6. до 14. новембра новосадска публика могла је да ужива у изведбама Џез хора Факултета музичке уметности, у Оркестру Александра Дујина и у плесном оркестру Радио Телевизије Војводине, као и у изведби Dragon’s Fuelkestra и Триа Јовићевић-Војчински–Миклош (брод Цепелин). Новосадску џез публику забављаће и Бенд Иван Швагер Амбире и Jazz Connection.

Као и свих претходних година, и ове године Новосадски џез фестивал подржао је Град Нови Сад. Подршку су пружили и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Фондација „Нови Сад 2021“, Амбасада Израела, Аустријски културни форум, Француски институт за културу, ОТП банка, као и Јавна медијска установа РТВ, Вечерње новости, Новосадска ТВ, Радио 021, Дневник и многи други.

Повезане објаве