Вучић: Говор на КиМ за будућност, не за аплауз

ЧЕТВРТАК, 23. АВГ 2018, 13:31 -> 14:46 ИЗВОР:ТАНЈУГ/РТС

Председник Александар Вучић најавио је да ће приликом посете Србима на Косову и Метохији одржати важан говор, како истиче, један од најважнијих у његовом животу, а да је његов мотив шта ће бити резултат у будућности, а не колико аплауза ће у том тренутку добити.

Александар Вучић је најавио да ће на Косово ући већ 8. септембра после подне и да ће тамо провести 24 сата.

„Постоји много предлога о томе шта ћемо обићи. Имам позиве и хтео бих да обиђем милион места, али то није могуће. Посебну пажњу дали смо централном обраћању, а одлучиће се где ћу га држати, у Косовској Митровици или у Зубином Потоку“, објаснио је Вучић у изјави новинарима у Зрењанину.

Нагласио је да ће водити рачуна о свакој изговореној речи, јер ће се по свакој речи мерити будућност наше земље за пет и 100 година.

„Као и пре пар година када сам говорио о потреби реформи, то ће бити важно, а виде се резултати данас. У веома кратком времену резултате видеће у војсци, полицији, образовању и здравству“, нагласио је председник.

Што се садржаја говора тиче, то ће, како је подвукао, бити за њега један до најважнијих говора у његовом животу, који је имао и који ће имати.

Подсетио је да су критичари најпре говорили да нешто сам жели да реши, да потпише без грађана, а када је рекао да неће сам, јер се ради о питању наше будућности, које мора на референдум, од њих стижу нове критике.

„Шта год да предложим, главна крилатица противника је ‘биће против’, макар и против своје земље“, објаснио је Вучић.

Рекао је да му је мирна и чиста савест и да је и црквеним великодостојницима рекао шта мисли, какво је право стање на КиМ, шта можемо, а шта не.

„Мој став је реалан, озбиљан и одговоран. Какви ће бити ставови других видећемо“, поручио је председник.

На питање о причама да ћемо да добијемо север КиМ, поручио је да нам нико ништа ни не нуди, али да јесте чудно да се неки радују да се унапред одричемо и радују се да не добијемо ништа на КиМ.

„Раније нисмо могли ни о чему да разговарамо, а онда је неко то успео великим радом и трудом у пет година да врати на сто и да можемо да радимо на томе да свакако добијемо више него јуче и када је у питању право за Србе, а да Србија добије нешто и у ресурсима и енергетици“, рекао је председник.

Онима који причају да ће нешто обезбедити и добити, али за пет, десет, 50 година, поручио је да су неозбиљни.

„Знамо да је Косово независно, али ми ћемо да говоримо све против тога па ћемо да кажемо да је Вучић за то крив“, рекао је председник коментаришући критике својих политичких противника.

Вучић, закључио је, не жели ни да ћути, ни да лаже народ, већ говори истину без обзира и на медије, независно од тога кога подржавају.

Вучић о Тачијевом „кандидовању“ тема

Председник Вучић је поручио, поводом најава да ће Хашим Тачи у дијалогу у Бриселу „кандидовати“ и тему „Прешевске долине“, да Приштина може да кандидује коју год тему хоће, али ће се, каже, резултат видети на крају.

„Што се тиче кандидовања тема, ја сам увек спреман да се видим с њима, али под посредством ЕУ. Нека кандидују теме које хоће“, рекао је Александар Вучић у изјави новинарима после потписивања споразума о изградњи фабрике гума „Шандонг Линглонг“ у Зрењанину.

Нека само сви гурају шта год мисле, додао је Вучић.

„На крају ћемо видети, ако будемо у ситуацији да правимо компромис, какав резултат ће бити кандидованих и некандидованих тема“, нагласио је председник.

Вучић је истакао да сви знају какву одговорност и с којом озбиљношћу он ту одговорност носи.

У кабинету косовског председника Хашима Тачија тврде да ће „Прешевска долина“ бити на столу наредног састанка у Бриселу.

„Против војног рока они што би да јуришају на Качаник и Ђаковицу“

Далеко смо још од одлуке о увођењу обавезног војног рока, следе нам анализе бар шест месеци, а онда разговор са народом, рекао је председник Вучић.

„То је добра идеја за напредак војске, али не можемо у то да уђемо ако не будемо имали довољно новца и воље“, рекао је председник одговарајући на питања новинара у Зрењанину.

Онима који ту идеју унапред критикују, „јунацима“ из Савеза за Србију, поручио је да су лицемерни, јер се противе обавезном војном року, а истовремено би да јуришају на Качаник и Ђаковицу.

Његов је посао, додао је, да брине о Србији, а људима који говоре да неће бити мира, поручио: „Биће га“.

Кад је реч о трошковима за увођење редовног војног рока, каже да би то за три месеца било око 90 милиона, а за шест месеци 130 милиона и да ту није у питању проблем са врстом обуке, али да је то велики новац и да због тога са одлуком треба сачекати.

„Без обзира шта говоре о томе противници, морамо да водимо рачуна да никога у Србији не уплашимо тиме што ће три месеца морати да намешта кревет у војсци, па да због тога људи напуштају земљу“, рекао је Вучић.

Иначе, како је навео, кампања против идеје о враћању војног рока кренула је у дану кад је Србија добила два „мига“, кад су пилоти због тога били срећни, а додао је да верује да ће бити довољно авиона да понесу имена њихових храбрих колега који су изгубили живот у НАТО агресији.

„У том дану кренула је свеобухватна кампања и то су исти они који организују малолетничке кампове, где нам децу воде са пушкама на вежбе, а онда видите да део медија под политичким притиском то брани и каже да то има у Аустралији  да, има, али под покровитељством државе“, навео је Вучић, додајући да он то ипак разуме – „људи воле пушке“.

Како каже, само су замолили да се камп уклони, мада жели да верује да су организаторима намере биле најбоље.

„Али, на све то уследиле су свакодневне критике, наводно ми хоћемо да издамо Косово. А шта ћемо ми то да издамо што ви већ нисте“, упитао је Вучић и подсетио на измештање питања Косова из УН, проглашење независности, питање Међународном суду, границу између Срба и Срба на северу Косова – све то, како је рекао, урађено је за време тих који сада критикују.

Каже и да му је по том питању савест потпуно мирна и чиста, те да се свакодневно бори за нова радна места, за нове инвеститоре и да нам деца остану овде.

Каже и да нема одговор на те нападе, јер зна да ћемо 2021. и 2022. остати без пилота, да, упркос томе што имамо више стотина исправних тенкова, нећемо имати довољно нишанџија, а неће имати ни ко да вози те тенкове…

„Говорим ствари које знам, а које су војна тајна“, навео је председник додајући да на те и такве податке неки би да јуришају на Качаник и Ђаковицу, а тешко им је да три месеца проведу у војсци.

„Поносан сам шта и колико Србија чини за хрватску мањину“

Вучић каже да му је жао што постоје људи у Хрватској који се изругују српским жртвама у Јасеновцу, Јадовну, а да је поносан на то „шта, како и колико Србија чини за хрватску мањину“.

„Мислим да ми Срби треба да се поносимо тиме шта чинимо, како и колико, за побољшање положаја хрватске мањине у Србији. Ја се тиме поносим. Двадесетак дана нам треба и онда ћу изаћи са стопроцентно извршеном листом свега што смо се договорили да урадимо. То је неких 26 задатака“, рекао је Вучић у Зрењанину.

Нагласио је да су Хрвати у Србији грађани наше земље и да му је важно да се осећају добро, да не морају да воле, али да поштују Србију.

Жао му је, како каже, што у Хрватској има људи који се изругују жртвама у Јасеновцу, Јадовну и другим српским стратиштима, али да то више говори о њима него о нама.

„Видео сам једну ствар која их страшно погађа, а то је цитат хрватског председника о потреби нестанка Срба. То не могу да негирају, јер постоји тонски снимак“, рекао је председник.

Додаје да Србија мора да се понаша озбиљније и одговорније, да поштује хрватске жртве као што поштује своје.

„Да решимо и Бор, па да се мало одморим“

Вучић је изразио је наду да ће попут Смедерева бити решен и Бор, а насмејало га је, каже, када је видео да лидери Савеза за Србију „оптужују државу да распродаје државну имовину“.

„Па, они су све распорадили, уништили… У Банату камен на камену није остао, у Зрењанину, Панчеву, Кикинди… Доводимо компаније у Панчево, кинеску компанију у Зрењанин, морамо да наставимо да радимо“, рекао је Вучић.

Како је рекао, у Нишу до пре неколико година није било ничег сем „Филипа Мориса“ и то са пет пута мање радника, а сада тамо ради шест нових фабрика које је он довео.

„Шест фабрика које је тај Вучић, који је за све крив довео“, рекао је Вучић.

Две, каже, отвара крајем септембра, „Цумтобел“ и „Ими“.

„Сад ће да кажу – ево, перу, чисте град… Па, шта год, нека раде, а фабрике стижу, људи се запошљавају, радиће“, подвукао је председник.

То ће, каже, значити и више новца за град, за осветљење, за туристе из Бугарске који ће доћи да потроше новац, за наше грађане, како би нам људи остали на југу.

Све време се, каже, прича о граници са Албанијом, а мало се говори о томе шта нам је са делом земље према граници са Бугарском, са БиХ, колико људи имамо на истоку према Румунији, где су поједина села празна…

„Зато и чекам да, почетком следеће недеље, отворимо понуде за РТБ Бор и да будемо задовољни. Онда следе тешки разговори око уговора, да и Бор решимо, као и Смедерево, и онда могу мало да се одмарам“, рекао је председник.

„Стиже и инвеститор из Кореје и ‘електронске учионице'“

Председник Вучић је најавио долазак једног великог инвеститора и светски познате компаније из Кореје, те да је са њима конципиран програм „електронске учионице“, који ће помоћи модернизацији образовања у Србији.

Вучић је на питања новинара рекао да једна таква учионица кошта око 200.000 евра, да је план да се направи 500 таквих учионица широм Србије и да смо спремни да то платимо, јер се тиме обезбеђује напредак земље.

Сматра да је потребно да учимо и радимо, да се показало да нам је потребно дуално образовање, да је прошле године привреда тражила 17.000, ове године 75.000 радника, а да ће се доћи и до бројке од 150.000 тражених радника са дуалним образовањем.

Навео је и да ће Србија за годину две морати да увози радну снагу, да ће то имати позитивног утицаја да се макар мало поправи демографска слика, али је навео и да би део становништва из Републике Српске могао да дође овде, што опет повлачи да ће тамо бити мање становника, те се зато мора и даље радити на економском јачању РС.

Додао је и да смо стигли просек плата у БиХ, а да ћемо их за пар месци и престићи, док су пензије већ сада веће.

Вучић је рекао да га, међутим, брину глобална економска и политичка кретања, укључујући ово „што се догађа Трампу“, те прогнозира „врућу јесен“ у Европи, којој, иначе, следе парламентарни избори.

Све то, каже, имаће импликације и на нас, те је потребно да наш „мали брод“ спроводимо до сигурне воде и мирне луке и да повећавамо своју шансу у будућности.

Председник је на констатацију новинара да је на скупу слависта рекао да живимо по формули „све у 140 карактера“, те да нам је потребно „ново просветитељство“, а да се полемика премијерке Ане Брнабић и Вука Јеремића управо одвија на Твитеру, рекао да свако бира свој начин комуникације.

Подвукао је и да је смешно поредити уопште рад премијерке, која је одговорна и озбиљна и свој посао обавља вредно, а да је боље да не говори о „ужасном, штеточинском“ раду Јеремића, Ђиласа и свих тих који су изашли из исте партије (ДС).

„Идем у Алпбах, очекујем кандидоване теме“

Председник Вучић најавио је да путује у Алпбах на Европски форум, на којем ће учествовати и председник привремених власти у Приштини Хашим Тачим, те поручио да очекује да види све те кандидоване теме.

„Идем, већ у петак, у Алпбах. Тамо ће бити председник Аустрије Александер ван дер Белен, европски комесар Јоханес Хан. Мислим да ћемо се видети и са канцеларом Себастијаном Курцом“, рекао је Вучић у изјави новинарима у Зрењанину.

Додао је да ће на Европском форуму бити и Хашим Тачи и албански премијер Еди Рама и указао да ће бити једно десетак панела и сусрета.

„Очекујем да видим све те кандидоване теме“, поручио је Вучић.

У аустријском месту Алпбах одржава се Европски форум, у оквиру којег се организују „Политички разговори“, а у делу посвећемом ширењу ЕУ ће учествовати председник Србије.

Повезане објаве