Вучић: Информације о покрету албанских трупа ка северу Космета

Голубица, ЧЕТВРТАК, 22. НОВ 2018, ИЗВОР: РТС/ТАНЈУГ

Имамо информације о покрету албанских трупа из база Белведере и Врело ка северу Космета, рекао је председник Србије Александар Вучић на почетку састанка са представницима Срба са Косова и Метохије. Састанак заказан после одлуке Приштине да повећа таксе на српску робу на 100 одсто отворен је за јавност.

Александар Вучић је рекао да се померају албанске трупе, али и да су узели глисер којим се Хашим Тачи возио на Газиводама.

„Могуће је да крећу у контролу језера да показују мишиће и да контролишу зелени прелаз на северу, како би спречили било какав увоз робе“, рекао је председник Вучић.

Рекао је да ће Србија да прати ситуацију и да га људи из служби обавештавају о променама на терену.

Указао је да је наш народ у тешком положају након одлуке Приштине.

„Ми знамо у колико тешком положају се ви налазите без обзира да ли живите јужно или северно од Ибра. Ове мере, најпре увођење таксе од 10 одсто, а сада и 100 одсто, значи у потпуности забрану трговине са централном Србијом, значи да остајете без виталних производа, јер овом мером није погођена само роба широке потрошње, већ и газа, завој, чак и кисеоник су зауставили за нашу болницу у Митровици“, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је реч о нечему што до сада није нигде виђено.

„Паљење наше робе у Качанику, организованих ломача потпуно је исто као паљење јеврејских књига у нацисичкој Немачкој. Имамо најгору врсту нацизма на делу, којом се неки поносе. За нас је важно да су људи из ЕУ реаговали рационално, било би боље да су реаговали тако и први пут када је прекршен Цефта споразум. Нисам сигуран да ће успети да уразуме Приштину. Не мислим да ће се то догодити“, поручио је Вучић.

Додао је да су приштинске власти кренуле по Ропотову и Ранилугу по кућама и отимају таблице са аутомобила.

Истакао је да је спремио да пренесе шта као земља можемо да урадимо у ограниченим условима, нарочито после постављања граница између Срба и Срба.

„Али, не морам да говорим да вас нећемо оставити на милост и немилост. Све што сам рекао у Косовској Митровици позивајући њих на мир, на разумевање, да схвате да је компромис једино могуће решење. Плашим се да то нису разумели или да су то схватили као наш знак слабости“, рекао је Вучић.

Указао је на смањење подршке Косову у Интерполу.

„Прошли пут су за осам гласова промашили двотрећинску већину, а сада им је недостајало више од 30 гласова. Уместо да их то учни трезвенијим, рационалнијим, очигледно су изгубили главу и сада желе и по цену ескалације да до резултата дођу“, нагласио је председник.

„Сачувати мир и избећи конфронтације“

Вучић је рекао да Београд, због Срба на Косову и у централној Србији, цела Србија мора да чува мир.

„Морамо да дамо све од себе да избегнемо сваку врсту конфронтације. Они ће покушати да нас увлаче у сукобе са разнозраним провокацијама. Морамо да будемо једни уз друге, останемо заједно и мирним, дозвољеним политичким средствима се боримо. Надам се да никоме неће пасти на памет да примени силу против нашег народа и крене у убијање људи само зато што су Срби. То српска држава неће дозволити“; био је јасан председник.

Коментаришући изјаву Рамуша Харадинаја да Косово неће повући таксе док Србија не призна Косово, Вучић каже да то Харадинај није сам смислио и да иза тога стоје велике силе.

„То није изашло из Харадинајеве главе, он је само био неопрезан и брже боље изнео у јавност“, рекао је Вучић и додао да морамо да се спремимо за дугу и тешку борбу пошто независност нећемо признати.

„Морамо се спремити за дугу борбу, јер независност сигурно нећемо прихватити“, рекао је Вучић поводом изјаве Харадинаја.

Председник Српске листе Горан Ракић истако је да је народ на Косову и Метохији уплашен и да од српских власти и народа у Србији очекује подршку.

„Рекли сте да мир нема алтернативу, али какава је алтернатива ако наше болнице не буду имале лекове и ако наша деца не буду имала намирнице“, упитао је Ракић.

Ракић је поручио да косметски Срби неће бити неми посматрачи и да неће дозволити да их протерују са њихових вековних огњишта.

Директор Здравственог центра у Косовској Митровици Милан Ивановић рекао је да све ово што се сада дешава на Косову није ништа ново и да се ради у договору са великим силама.

„Те акције су синхронизоване, а и сам Харадинај је рекао да ништа не раде без договора са великим силама, односно Американцима“, рекао је Ивановић.

Пре састанка, који је отворен за јавност, одржане су консултације са представницима Срба.

Вучић је јуче на конференцији најавио да ће се са преставницима Срба са Космета састати јер постоји узнемиреност међу Србима и јужно и северно од Ибра.

Председник је истакао да одлука о повећању такси није цивилизацијска нити разумна одлука и да Србија неће узвраћати сличним мерама, јер жели да остане поуздан партнер.

 

Повезане објаве