Вучић: Повећање пензија од октобра

ПЕТАК, 24. АВГ 2018, 10:09 -> 13:41 ИЗВОР:РТС, ТАНЈУГ

Новца у буџету има довољно и зато неће бити потребан ребаланс буџета, рекао је председник Александар Вучић и најавио да ће пензије бити повећане већ од октобра.

„Најкасније у наредних месец или месеци и по дана укинућемо Закон о привременом смањењу пензија“, рекао је Александар Вучић приликом посете Геронтолошком центру на Бежанијској коси и поручио пензионерима да ће већу пензију добити већ 10. новембра.

Како је казао, сви пензионери ће имати већу пензију, на пример, они који су имали 70.000 динара имаће 78.000 динара пензију, они са 90.000 ће имати 99.000 динара, док они са око 30.000 неће имати само 31.000 или 32.000 динара већ ће са овим од пет одсто и претходним повећањима то бити до 34.000 или 35.000 динара.

Плате за запослене у јавном сектору, како је рекао, биће повећане од децембра.

Вучић је захвалио пензионерима што су имали разумевања за предузете реформске мере, те да су на тај начин омогућили бољу будућност за младе.

Председник је подсетио да је пре четири године држава била пред банкротом, да је јавни дуг био 78 одсто БДП-а, а да ће пре краја године бити испод 50 одсто.

„Вишак у буџету имамо трећу годину заредом, захваљујући вама. Ви сте знали да тешким мерама можемо доћи до резултата. Ви сте отворили врата будућности нашој земљи“, рекао је Вучић пензионерима.

Данас, како каже, динар је чврст, незапосленост мања од 12 одсто.

Председник је пензионерима уручио кључеве доставног возила и санитета.

„Увек кажем да имамо мање новца него што га стварно има. Волим да имамо уштеђевине у буџету, не волим да се задужујемо, да се разбацујем оним што нисмо зарадили. Боље да остане нека резерва“, истакао је Вучић.

Пензионерима је поручио да сада могу да траже „нешто више“, јер је држава сада у могућности да то мало испуни.

„Ово је војска дивних, добрих, вредних људи који воле земљу. Снага која је омогућила младости да има бољу будућност“, закључио је Вучић.

„Патријарху верујем, о цркви ништа лоше“

Председник Александар Вучић није хтео да коментарише подсећање медија на изјаву игумана Саве Јањића из 1998. године да на Косову убијају недужне Албанце, рекавши да поштује српску цркву и има пуно поверење у патријарха Иринеја.

Председник Србије рекао је новинарима да се Срби са КиМ и даље „тихо исељавају“, да држава то покушава на различите начине да спречи, поред осталог и куповином земљишта, али да тешко иде.

Повезане објаве