Вучић славистима: Време за „ново просветитељство“

Среда, 22. август 2018, 16:12h извор: Новосадска ТВ

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је у времену у којем живимо, са „скраћеним верзијама“ знања и информација, по формули „све у 140 карактера, очигледна потреба за „новим просветитељством“ и људима који промовиšшу шире и темељније духовне вредности.

„Чини ми се, када погледам, да је све сведено на 140 карактера, на скраћене верзије знања и информација, да је дошло време да се бавите послом због којег је славистика настала“, рекао је Вучић на пријему, у Председништву Србије, за учеснике 16. међународног Конгреса слависта.

Вучић се захвалио славистима што су Београд и Србију начинили престоницом тако важне теме и замолио их, оне који су дошли из других земаља, да се у Београду и Србији осећају као код своје куће, свој на своме.

„Посебно пријатељима са простора бивше Југославије, са којима нисмо увек делили све исте вредности, исти поглед на прошлост, али уверен сам да ћемо умети да градимо заједничку успешнију будућност“, рекао је Вучић.

Председник је рекао да је поносан што је Београд домаћин таквог конгреса, рекавши да има лаку и прелепу дужност да поздрави учеснике и пожели да се не чека нових седам деценија од Александра Белића да се скуп поново одржи у Србији.

Према његовим речима, овај скуп је огромна прилика да Београд себе изнова легитимише као светски славистички филолошки центар.

Рекао је да је прочитао негде како славистика није нарочито важна, што, наравно, није тачно и добро је, каже, што су слависти и Србија успели да то препознају.

„То је велика важна ствар, велики предмет за читав свет. Свет не може без славистике, нити славистика без света. Огромно је наслеђе словенског језика, велико међусобно прожимање на западну и источну мисао и језик.

Ништа мање овај свет није утицао на словенски језик и мисао“, казао је он.
Својим радом слависти, како је објаснио, откривају сва блага проткане културе.

Вучић је указао да је огроман корпус словенског народа, који данас насељава трећину, а по некима и половину Европе.

Нагласио је да не постоји област где словенски није досегао висине.
Због тога славистика, према његовим речима, не може да буде мали и неважни предмет и ствар.

22 августа, 2018

Повезане објаве