Вучић: Србија ће стајати уз свој народ и неће дозволити да буде убијан и прогањан

СУБОТА, 04. АВГ 2018, 19:55 -> 22:56 ИЗВОР:РТС, ТАНЈУГ, ФОНЕТ

Више никаквих „Олуја“ за Србе неће бити, поручио је председник Александар Вучић на Државној манифестацији у Бачкој Паланци посвећеној Дану сећања на све страдале и прогнане Србе. Присутан је био државни врх Србије, званичници из Републике Српске, представници СПЦ, Војске, као и бројни грађани.

Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе, поводом 23. годишњице „Олује“ одржано је на стадиону Спортско-рекреативног центра „Тиквара“.

„Можете ли да замислите оне који ће да славе Јеленине сузе (Јелена Кнежевић, једна од прогнаних у акцији ‘Олуја’) и њену бол. Ако им је да славе, нека славе, а ми можемо са много поноса да гледамо у будућност, не само због Тесле и Милутина Миланковића, већ и због Крајишника који су овде код нас и који су будућност Србије и света“, навео је председник.

Истакао је а није случајност то што су исти датуми злочина због различитости.

„Нацисти су 4. августа 1944. године, провалили у сигурно скровиште јеврејске девојчице Ане Франк и одвели је у логор, да умре. Они који су, на исти тај дан, 4. августа 1995. године провалили у Крајину, убили више од две хиљаде људи и 250.000 прогнали, само су поновили исту ствар. Исти злочин против некога ко је различит, има другчије име, порекло и неког свог Бога“, рекао је председник.

Вучић је истакао да се Србија мења.

„Србија, која јако дуго није схватала да трагедије не почињу када се не разумеју речи, него када се не разуме ћутња. И ту ћутњу, тешку ћутњу свог народа, својих Крајишника, нисмо разумели, превише дуго, готово пуних 18 година, навео је председник истакавши да је Србија данас у име својих, проговрила.

Поручио је Србима и свима другима: „Више никада никаквих Олуја, за Србе, зато што су Срби, неће бити“. Како је истакао, Срби немају чега да се стиде.

„Сувише је, драги Крајишници, великих Срба, а поготово великих Срба из Хрватске, оних због чијих проналазака данас своју срамоту не славе у мраку, и без микрофона, да би се ми стидели“, рекао је Вучић.

Патријарх Иринеј: Мржња присутна и данас 

Парастос свим жртвама служио је патријарх српски Иринеј. Обраћајући се окупљенима, рекао је да је једина кривица настрадалих то што су били Срби и што су припадали православној вери.

„То је био страшан дан наше историје, један од најстрашњих од постојања на овим просторима“, рекао је патријарх и додао да је најтрагичније то што „они нису пострадали од руку непознатог народа, нити од руку неке непознате религије, већ од браће хришћана“.

„То страдање је било такво да се небо застидело од лудости људских. Ако има неког ко је затајио и могао да то зло заустави, то је била црква“, рекао је поглавар Српске православне цркве алудирајући на Католичку цркву.

Навео је да се мржња која је настала у прошлости наставила и у време „Олује“, истакавши да је трагично то што је она присутна и данас.

„Како Бог опрашта грехе, ми смо позвани и надамо се да ће то опроштење некога да наведе да размисли о томе што је било и да пожели да се такво зло никада више не догоди, не само код нас, већ и свим другим народима“, изјавио је патријарх.

Указао је да ниједно зло никада није донело добро ниједном народу.

„Ни ово страшно зло неће донети добро никоме и једини пут и начин је да се ослободимо последица зла, да се Богу молимо, покажемо хришћанску љубав и опростимо“, рекао је Иринеј који је оценио да не види такву исту жељу на другој страни.

Додик: Нема пресуда за злочинце

Председник Републике Српске Милорад Додик захвалио је председнику Србије Александру Вучићу што је својим ауторитетом покренуо пре пет година обележавања страдања српског народа у тој и сличним акцијама, оценивши да је се до тада чинило да је све то заборављено.

А страдање Срба у тој злочиначкој акцији, како је рекао, било је олујно.

Рекао је и да сваки пут кад говори на оваквим скуповима увек изнова тражи снагу да разуме оно што се десило српском народу, не само у „Олуји“ и сличним акцијама, већ и шта се десило народу који је у прошлом веку скоро пола становништва изгубио, а имао је свој идентитет.

„Српски народ је страдао управо зато што су његове комшије трагале увек за својим идентитетом“, оценио је и подсетио на то колико је српски народ страдао у Првом светском рату, а да су га усташе и НДХ кроз државни пројекат у Другом светском рату систематски уништавали.

„Формирали су логор за децу, једини у свету, у којем су српска деца страдала или прекрштена. Давно сам научио да је управо Јасеновац и тај погром био тадашња политика НДХ и не видим разлику у ономе шта је био разлог хрватској држави 1995. године, када је Туђман рекао прво потерајте становништво, а онда ће војска отићи за њима. Етничко чишћење против чега је био читав свет омогућено је управо уз асистенцију тог западног света, велике и моћне машинерије НАТО који је оспособио хрватску војску“, рекао је Додик.

Додао је да ни тада, као ни данас нема правде и осуђуће пресуде за злочинце који су уништили, побили и протерали Србе са тог простора.

Организован је и пригодни уметнички програм да подсети на голготу коју су прогнаници прошли пре 23 године.

Дану сећања присуствовали су премијерка Србије Ана Брнабић и министри у Влади Србије, народни посланици, представници Војске и СПЦ.

Поред председника и премијера Републике Српске Милорада Додика и Жељке Цвијановић, ту је био и члан Председништва БиХ Младен Иванић као и представници опозиције у РС.

Повезане објаве