Вучић стигао у Кину

Голубица,  НЕДЕЉА, 16. СЕП 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић допутовао је данас у посету Народној Републици Кини, где је дочекан уз највише војне почасти.

Он ће се током боравка у Кини, до 19. септембра, сусрести са председником Си Ђинпингом и премијером Ли Кећангом. Кинески председник ће присуствовати потписивању два споразаума са Србијом, што, како истичу домаћини, он никад не ради.
У делегацији Србије, коју предводи председник Вучић, су потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар финансија Синиша Мали, министар рударства и енергетике Александар Антић и гувернерка Јоргованка Табаковић.

Амбасадор Ли: Сваки уговор важан, подржавамо политику Вучића

Кинески амбасадор у Србији Ли Манчанг изјавио је данас да је, по његовом мишљењу, важан сваки од 10 уговора или споразума које српска делегација потписује у Кини током посете председника Александра Вучића.
Он је, ипак, у изјави за РТС, указао на инвестицију једне кинеске компаније у Зрењанину, која износи скоро милијарду долара.
„То је огромна инвестиција. Ту је и компанија ‘Зиђин’ која има велико интересовање и амбицију да ради са српским пријатељима, да оживљава ‘Бор’, та инвестиција износи 1,4 милијарде америчких долара. Имамо случај ‘Икарбуса’, иако је та инвестиција мала у поређењу са ове две, али хоће овде нову фабрику електричних аутомобила или аутобуса“, рекао је Ли.
На питање који је најважнији, он је истакао: „Мени је сваки уговор важан“.
Говорећи о произвођачу гума који би требало да гради фабрику у Зрењанину, Ли је истакао да је њихова жеља да се што пре крене на терену.
Имајући у виду неке процедуре и дозволе које треба да се набаве и одобрење од Владе Србије, њихов крајњи рок је у фебруару следеће године, додао је он.
Ли је указао да кинеска компанија доводи са собом партнере.
„Овог пута, ми ћемо такође потписати споразум са тим партнером који снабдева сировинама гуме. У октобру ће доћи још више партнера у Србију. Направили смо веома важан други корак, где ће масовно доћи кинеска инвестиција и инвестирати углавном у индустрију, у производ“, рекао је кинески амбасадор.
Упитан како Пекинг гледа на преговоре који се воде у Бриселу, он је рекао да би Кина, као пријатељска земља Србије, била веома срећна када би између Београда и Приштине дошло до решења које би било прихватљиво за обе стране.
„Ми подржавамо политику Србије коју води председник Вучић“, истакао је амбасадор Ли.

Повезане објаве