ГАНА ЈЕ ШЕСНАЕСТА ДРЖАВА КОЈА ЈЕ ПОВУКЛА ПРИЗНАЊЕ „КОСОВА“

ГАНА ЈЕ ШЕСНАЕСТА ДРЖАВА КОЈА ЈЕ ПОВУКЛА ПРИЗНАЊЕ „КОСОВА“

ГАНА ЈЕ ШЕСНАЕСТА ДРЖАВА КОЈА ЈЕ ПОВУКЛА ПРИЗНАЊЕ „КОСОВА“

Голубица, ПОНЕДЕЉАК 11.11.2019.

Гана је 16. земља која је повукла признање Косова.

Влада Републике Гане одлучила је да повуче признање Косова као независне државе, јер представља кршење Хелсиншког договора и Резолуције 1244 Савета безбедности, наводи се у дипломатској ноти те државе упућеној Србији.

У ноти, у коју је Танјуг имао увид, наводи се да је Гана 2012. године одлучила да призна Косово као независну и суверену државу, након чега је уследило успостављање дипломатских односа две земље, али да се испоставило да је та одлука била преурањена:

„Поменуто признање представљало је кршење Хелсиншког договора, а такође фундаментално кршење резолуције 1244 Савета безбедности УН. Испоставило се да је одлука да се призна Косово била преурањена“.

У ноти се подсећа на став 10. Резолуције 1244 СБ УН из 1999. године, у којем се Генерални секретар овлашћује да „успостави међународно цивилно присуство на Косову да би била обезбеђена привремена администрација за Косово под којом људи Косова могу да уживају значајну аутономију у оквиру Савезне Републике Југославије и која ће да обезбеди прелазну администрацију док успоставља и надгледа развој привремених институција самоуправе, да би се обезбедили услови за миран и нормалан живот за све становнике Косова“.

Одлука Владе Гане у том тренутку вероватно је била инспирисана потрагом за миром и хармонијом, наводи се у ноти.

Додаје се и да је Влада Гане узела у обзир постојећи дијалог између Београда и Приштине чији је циљ решавање тог питања и да подржава текући процес.

Извор: ТАНЈУГ/РТС

Нема Коментара

Поставите Коментар