Градоначелник Новог Сада у посети Вуковару

Голубица, ПОНЕДЕЉАК 25.02.2019.

На позив председника Заједничког већа општина из Вуковара Срђана Јеремића, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић са сарадницима посетио је данас ту институцију која води бригу о заштити интереса и права српског народа који живи на подручју Вуковарско-сремске и Осијечко-барањске жупаније.

– Данас смо у посети Србима који живе у источном делу Хрватске, односно у источној Славонији, западном Срему и Барањи. Били смо на састанку са Генералним конзулом Републике Србије Миланом Шапићем, а након тога разговарали смо са представницима  Заједничког већа општина о питањима која се тичу живота наших сународника у Хрватској и областима на којима можемо заједнички да радимо. Прошло је четири године од када сам био последњи пут у Вуковару, а данас ћу обићи иста места као тада и сагледати да ли су се ствари промениле на боље или на горе током тог периода. Имајући у виду споразуме између председника Републике Србије и председнице Републике Хрватске, са српске стране је урађено све што је тражено од хрватске националне заједнице у Србији, а волели бисмо да констатујемо да је исто тако урађено и са хрватске стране. Од нашег народа овде чули смо да много тога не функционише најбоље, а ми бисмо желели да буду што бољи односи Срба и Хрвата у обе земље, јер ми смо комшије, живимо једни поред других и имамо заједничке муке и проблеме. Инсистираћемо да Срби у Хрватској имају пуно право да користе своје писмо, да се не стиде своје националне припадности, да одлазе у своје цркве, да имају установе културе, односно да Срби у Хрватској имају иста права као што Хрвати имају у Србији – рекао је градоначелник Милош Вучевић и додао да Нови Сад представља прави пример хармоничног суживота различитих нација.

Он је нагласио да Срби који живе у Хрватској могу, као и увек, да очекују институционалну подршку од матице Србије и да се предано ради на што бољим односима са Хрватском, јер је то у циљу заштите права Срба који живе у тој држави.

Градоначелник Вучевић састао се и са Епископом осечкопољским и барањским господином Херувимом и обишао знаменитости и светиње те Епархије. Он је такође посетио Генерални конзулат Републике Србије у Вуковару, Српски дом, Општину Ердут, родну кућу Милутина Миланковића у Даљу и Владичански двор.

Извор: Голубица

Повезане објаве