ГРАД УВОДИ ПРЕВЕНТИВНЕ МЕРЕ ЗА ВЕЋУ БЕЗБЕДНОСТ УЧЕНИКА

Голубица, УТОРАК, 06. НОВ 2018, ИЗВОР: Голубица

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је седници Координационог тела за борбу против насиља у основним и средњим школама на територији Града Новог Сада на којој су га чланови тог тела упознали са закључцима са претходне седнице, као и са ставовима Сaвeта рoдитeљa ученика oснoвних и срeдњих шкoлa Нoвoг Сaдa.

На почетку састанка градоначелнику су предочени статистички подаци Полицијске управе  Нови Сад који показују да је на територији Јужнобачког округа током протекле школске године за 13 посто смањен број случајева вршњачког насиља који су се десили у школи или непосредном окружењу, а пријављени су полицији, а за 36 процената је смањен број кривичних дела која су евидентирана у школи и окружењу. Такође је наглашено да је последњих пет година тенденција смањења кривичних дела.

Градоначелник Милош Вучевић је истакао да је задатак целог друштва превентивно деловати како бисмо имали безбедну средину и још бољу организацију друштвеног живота младих.

– Родитељи, школе, полиција и Град су на истом задатку, заједно правимо синергију да понудимо алтернативу деци, да их усмеримо како да што квалитетније проведу своје слободно време. Сматрам да је веома важно да се чује и глас ученика путем Школског парламента, да они кажу која су њихова интересовања и очекивања, и на који начин би они волели да обогате свој друштвени живот, али на здравим основама. Координационо тело ће имати пуну подршку Града у спровођењу предложених мера пружања алтернативе младима, како би се смањила стопа наркоманије и алкохолизма. Мере које ће увести Град у сарадњи са школама и што је најважније, родитељима, имају за циљ подизање степена још веће безбедности малолетника у граду и њиховог квалитетнијег живота – рекао је градоначелник Вучевић.

Градоначелнику је представљен и пакет мера који подразумева увођење додатних школских активности у виду секција и креативних радионица које се односе на спорт, културу, уметност, а у којима ће током целе школске године учествовати ђаци. Планирано је да се редовно спроводе и школска и међушколска такмичења у спорту и разним другим дисциплинама, и да најбољи буду награђивани, као и да се деци омогући да посећују позориште и друге културне институције. У оквиру евалуације резултата пројекта вршиће се анкете које ће указивати на то како спроведене мере утичу на циљну групу, младе људе.

До сада је Град Нови Сад омогућио деци основношколског узраста бесплатно бављење спортом у школским салама, а циљ је да се тај подухват преслика и на ученике средњих школа.

На састанку је закључено да је неопходно и изузетно важно да се у новосадским основним школама крене са едукацијама за родитеље на којима ће их стручне особе упутити у проблематику наркоманије и алкохолизма међу младима, али их и упознати са алтернативним начинима како би својој деци могли помоћи да остану даље од те пошасти.

Повезане објаве