Дисциплински поступак против саветнице црногорског амбасадора

Голубица, УТОРАК 18.06.2019.

Министарство вањских послова Црне Горе вага на који ће начин санкционисати представницу Амбасаде Црне Горе у Турској Мирну Никчевић због говора мржње према верницима Митрополије црногорско-приморске који је изнела на Фејсбуку, пишу Вијести.

Против Мирне Никчевић је покренут дисциплински поступак, потврђено је Вијестима у ресорном министарству.

Према Закону о вањским пословима, међу тежима повредама службене дужности спада недолично или увредљиво понашање према грађанима. То значи да би прва саветница амбасадора Бранка Милића могла остати и без посла.

Никчевићева је, међутим, Вијестима рекла да јој је „подваљено“ и да од државе очекује да је заштити.

Представница црногорске дипломатије укључила се на друштвеној мрежи у дискусију о Тројичинданском сабору, који је у суботу одржан испред Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици.

Испод фотографија са сабора који је поставила њена пријатељица, она је најпре написала како је остала без текста и додала да је боље што је тако јер „не би био пријатан“. Коментари испод слика су убрзо обрисани, али су их поједини заједнички пријатељи претходно сачували, након чега су се фотографије преписке прошириле мрежом.

Пријатељица је подсетила на дане када су, како је навела, ишле заједно у манастир Дајбабе, након чега је уследио опширнији одговор Никчевићеве са елементима који се могу окарактерисати као говор мржње.

„Што се тиче Дајбаба, ишла сам тамо да се зај****ам са поповима мрзним… Одлучи се, или си за тековине либерала или кољача примитивних“, наводи се, поред осталог, у њеном коментару. Потом је додала да би „запалила Храм и сва говеда тамо“.

Очекујем да ме држава заштити 

Никчевићева је Вијестима јуче рекла да је преписка интерна и да пријатељицу познаје 20 година.

„Подваљено ми је и сматрам да држава треба да ме заштити од пријетњи које примам свакодневно од непријатеља црногорских националних интереса, прозападног, евроатланског усмјерења, мултикултурних вриједности, државне независности и суверености. Извињавам се свима чија су, национална и, евентуално, грађанска осјећања повријеђена због објелодањивања ове приватне преписке која није требало да има јавни карактер и прихватам сваку посљедицу која може настати из насиља над мојом породицом (које свакодневно трпим). Све што се ових дана изговорило из процрногорског корпуса а што је дало и зеру повода, било је злоупотријебљено… Но, инсистирам на личном ставу који је схваћен и интерпретиран у најприземнијем, најсировијем смислу“, стоји у одговору.

Министарство се одмах оградило од њених ставова.

 

Извор: VIJESTI.ME, РТС

Повезане објаве