ДУБАИ: Косово није примљено у Интерпол

Голубица, УТОРАК, 20. НОВ 2018, ИЗВОР: РТС

Захтев Косова није прошао ни у другом кругу гласања, сазнаје РТС. Против пријема Косова у Интерпол гласала је 51 држава, 68 је било за, а уздржано 16. Гласању је претходила пауза која је одређена како би, сазнајемо, делегације изашле из сале и како би САД, Британија и Турска извршиле додатни притисак на земље чланице пре другог круга гласања. Ово је велика победа Србије, каже за РТС министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

10.05 – У 10.45 председник Србије Александар Вучић и шеф дипломатије Ивица Дачић одржаће конференцију за новинаре.

9.59 – Захтев Косова није прошао ни у другом кругу гласања.

9.50 – Приштина није успела у првом кругу гласања да избори чланство у Интерполу, сазнаје РТС. За чланство Косова у Интерполу гласало је 76 земаља, 56 је било против, а 22 уздржане.

9.10 – Прве су подршку Србији пружиле Намибија, Румунија, Венецуела и Суринам.

8.55 – На дневном реду је тачка о тзв. Косову. Након обраћања министра Стефановића који је оштро реаговао због кршења Резолуције 1244, почела је расправа на којој се земље-делегати јављају за реч и образлажу своју одлуку. У корист Србије су се за реч јавиле Шпанија, Мароко, Кипар, Кина, Белорусија, Русија.

Ни након два круга гласања Приштина није успела да избори чланство у Интерполу.

Против пријема Косова у Интерпол гласала је 51 држава, 68 је било за, а уздржано 16.

Како је за РТК1 рекао извор из косовске владе, већина држава које су се уздржале приликом гласања о чланству Косова у Интерполу су државе које су признале независност Косова.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је у укључењу у Јутарњи програм РТС-а да је исход гласања у Интерполу велики резултат и велики успех Србије.

Захвалио се члановима делегације МУП-а који су присуствовали Генералној скупштини, али и председнику, премијерки и шефу дипломатије који су претходних месеци радили да покажу да су „право и правда изнад лобирања“. Захвалио је и свим државама које су подржале Србију.

„Овo је био и велики испит за Интерпол и мислим да је један део земаља разумео да би се овим политизовала ова организација, да би она престала да буде полицијскаи важна, да би она постала политичко тело, а то смо сви желели да избегнемо“, истакао је Стефановић.

Пристисци уочи другог круга гласања

Министар Стефановића је у уводном обраћању оштро реаговао на седници Генералне скупштине због кршења Резолуције 1244.

Делегати су потом образлагали своју одлуку о захтеву Косова за пријем у чланство Интерпола. Намибија и Румунија су подржале Србију, а за реч су се јавили и делегати из Шпаније, Марока, Кипра, Кине, Белорусије, Русије.

Након расправе први пут се гласало о чланству, а Косово није успело да обезбеди двотрећинску већину. Новом гласању је претходила пауза која је одређена како би, сазнајемо, делегације изашле из сале и како би САД, Британија и Турска извршиле додатни притисак на земље чланице пре другог круга гласања.

Министар Стефановић оштро се успротивио одређивању паузе и на питање председавајућем на основу чега је одређена пауза није добио одговор.

Ни у другом кругу Косово није успело да обезбеди двотрећинску већину.

Косово је до сада три пута подносило захтев за чланство – 2010, 2015. и 2017. године.

Интерпол је прошле године усвојио Резолуцију по којој земље које траже пријем морају бити чланице УН или имати статус посматрача.