ЕНЕРГЕТСКА РЕКОНСТРУКЦИЈА ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ „МИЛЕВА МАРИЋ АЈНШТАЈН“

ЕНЕРГЕТСКА РЕКОНСТРУКЦИЈА ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ „МИЛЕВА МАРИЋ АЈНШТАЈН“

ЕНЕРГЕТСКА РЕКОНСТРУКЦИЈА ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ „МИЛЕВА МАРИЋ АЈНШТАЈН“

Голубица, ПОНЕДЕЉАК 04.03.2019.

Почетком ове године окончана је прва фаза енергетске реконструкције објекта Техничке школе „Милева Марић Ајнштајн“. Радови су обухватили топлотну изолацију спољне фасаде, замену столарије и набавку машине за пелетирање, па се отпад из столарске радионице школе претвара у пелет који се користи за загревање, чиме је обезбеђена уштеда енергије и смањени су трошкови за грејање. Енергетска реконструкција реализована је у оквиру пројекта „Образовање у служби одрживости – Зелене и енергетски ефикасне школе“ који је део ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска–Србија 2014-2020. Носилац пројекта је Град Осијек, док су партнери Обновљиви извори енергије Осијек д.о.о. Осијек, Јавна установа Жупанијска развојна агенција Осјечко-барањске жупаније Осијек, Техничка школа „Милева Марић-Ајнштајн“ Нови Сад и Регионална развојна агенција Бачка д.о.о. Нови Сад.

Техничку школу у Новом Саду посетили су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и директор Регионалне развојне агенције „Бачка“ Александар Софић. – Ова инвестиција је доказ да ако имамо добре пројекте и ако смо ажурни, можемо обезбедити значајна, додатна средства, а да не оптерећујемо наше буџете. Град Нови Сад је, у последњих 6,7 година, од европских фондова добио 45 600 000 евра. Тридесет милиона евра опредељено је за нови Жежељев мост, преко 11 милиона за подршку стамбеној изградњи у Ветернику и Футогу, али и за многе друге важне пројекте. Нека ово буде прва школа која спроводи пројекат те врсте, а ми желимо да буде што више ђака у свим нашим школама, да имају најбоље услове за рад и да их буде много више укључено у дуално образовање – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Према речима министарке Јоксимовић, бити кандидат за чланство у Европској унији значи многобројне предности за грађане, а Влада Србије у сарадњи са свим партнерима, настоји да максимално искористи могућности фондова. – Енергетска ефикасност, еколошка одрживост, паметни градови, то су теме европских земаља које се баве сопственим развојем. ЕУ у Србији годишње определи око 200 милиона евра бесповратних средстава и то директно показује које су предности европског пута и колико се озбиљно ради на томе. Регионалне развојне агенције су изузетно важне у том процесу, јер нема одрживог развоја без регионалног развоја, а то подразумева конкретан рад на терену, припрему добрих пројеката и координацију свих партнера – истакла је Јоксимовић. Како се чуло током током обиласка школе, укупна вредност пројекта је 1 395 000 евра, а од тога Србији је опредељено 55 посто средстава. Реализација је почела у јулу 2017. године и трајаће 30 месеци, а у другој фази, прецизно ће бити измерена енергетска ефикасност предузетих мера и урађени елаборати енергетске ефикасности за 11 других школа у општинама које покрива Регионална развојна агенција Бачка д.о.о. Нови Сад.

 

 

Извор: Голубица

 

Нема Коментара

Поставите Коментар