„Ер Србија“ купује руски „Сухој Суперџет 100“

Голубица, СУБОТА 19.10.2019.

Српска авиокомпанија „Ер Србија“ преговара с руском цивилном авиокомпанијом „Сухој“ о куповини авиона „Сухој Суперџет 100“, изјавио је високи званичник руске владе Сергеј Прихотко.

Сергеј Прихотко је, уочи данашње посете Србији премијера Дмитрија Медведева, новинарима у Москви рекао да се разговара и о формирању центра за ремонт авиона ССЈ 100 на београдском аеродрому, као и о куповини летелица МС-21, која је у припремној фази, преноси Тас.

Прихотко је истакао да је Русија спремна и да буде партнер Србији у изградњи нуклеарне електране, ако се она одлучи да покрене нуклеарни енергетски програм.

Додао је да је Русија спремна и да учествује изградњи Центра за нуклеарну енергију, технологију и иновације, о чему владе две земље припремају споразум.

„Споразум Србије и Евроазијске економске уније не угрожава ЕУ“

Прихотко је изјавио да успостављање зоне слободне трговине између Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) и Србије, о чему ће уговор бити потписан 25. октобра у Москви, не угрожава интересе Европске уније.

„Споразум о зони слободне трговине између ЕАЕУ и Србије не угрожава интересе трећих страна, укључујући чланице ЕУ. Према званичним документима ЕУ, земље кандидати за чланство могу да имају специјалне трговинске односе с другим земљама све док не постану чланице ЕУ“, рекао је Прихотко.

Како преноси Тас, Прихотко је навео да је што се тиче односа Србије са ЕУ, за Русију важно да њено приближавање чланству у ЕУ неће довести до смањења руско-српске сарадње.

Чланице ЕАЕУ су чланице некадашњег Совјетског Савеза – Русија, Белорусија, Јерменија, Казахстан и Киргистан.

ЕАЕУ такође има посебне уговоре о сарадњи с Вијетнамом, Ираном и Кином.

 

Извор: ТАНЈУГ; РТС

Повезане објаве