Заједнички онлајн стриминг концерт оркестра и хора СНП са колегама из Италије, Кине и Турске

Први икада забележен међународни онлајн стриминг концерт више него симболичног назива DistanTogether, чији иницијатор је Опера Српског народног позоришта (СНП), биће одржан у суботу, 11. априла, у 20.30 часова, на јутјуб каналу тог театра.

Под управом италијанског диригента Андрее Солинаса, чланови хора и оркестра Опере СНП, хора из више градова у Кини, Самсун Девлет опере и балета из Турске и, најзад, Бенвенето филхармоније из Италије ће, из својих домова, извести „Оду радости“ Лудвига Ван Бетовена рођеног, иначе, пре тачно 250 година.
„Ово је још један, изузетно велики корак у повезивању људи и народа у овом тешком времену планетарне борбе против пандемије вируса ковид 19, али и потврда да је уметност једна од најузвишенијих вредности човечанства чији универзални кохезиони значај се најбоље види управо у временима попут ових“, каже Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.
Чланови окрестра Опере СНП су, да подсетимо, најпре ТВ спотом подршке италијанском народу у борби против пандемије вируса ковид 19, у којем су, такође из својих домова, одсвирали чувену песму „Бела ћао“, одушевили цео свет.
После тога је, поводом Светског дана позоришта 27. марта, уследила хуманитарна акција поделе помоћи делу најстаријим Новосађанима која је укључивала и карте за позориште које ће, наравно, важити по завршетку пандемије. И то је је претворено у прелеп ТВ спот са изузетним одјеком у целој Србији.
Врхунац оваквог приступа биће управо организовање првог икада одржаног међународног онлајн стриминг концерта, планираног за суботу, 11. априла, у 20.30 часова, на јутјуб каналу СНП.

Извор: Голубица
 

Повезане објаве