За мање од десет година, буџет Града скоро дуплиран

Голубица, СУБОТА 22.06.2019.

За уторак, 25. јун, заказана је седница Скупштине града Новог Сада, а пред одборницима ће се наћи Предлог одлуке о ребалансу градског буџета.

Тим ребалансом ће обим средстава у градској каси бити повећан 2,98 милијарди динара, или 11,26 одсто у односу на буyет планиран за ову годину.  Након тог ребаланса градски буyет ће износити 29,44 милијарде динара.

Ради се о још једном добром и рекордном градском буџету који даје шансу за даљи развој Новог Сада. Поводом предстојећег ребаланса „Дневник” је питао градоначелника Милоша Вучевића о кључним издвајањима из увећане градске касе.

– Од кључних издвајања, највећи појединачни износ у буyету опредељен је за куповину 50 нових аутобуса за градски превоз. Ради се о 30 соло и 20 зглобних возила – ове године из буџета се за то издваја 700 милиона динара – рекао је градоначелник. – Ми смо се ове године већ определили да купимо 21 аутобус, а с поменутих 50, у овој години можемо очекивати 71 ново возило за градски превоз. Тиме ћемо да обновимо готово трећину укупног возног парка Градског саобраћајног предузећа. То је, рекао бих дуго, дуго година очекивана инвестиција у јавном превозу.

Од кључних издвајања, градоначелник, као највећи појединачни износ у буџету истиче новац опредељен за куповину 50 нових аутобуса за градски превоз

Од кључних издвајања навео је и 305 милиона динара за наставак радова на Средњој музичкој-балетској школи, затим додатних 300 милиона за путну привреду за асфалтирање улица и саобраћајну сигнализацију, 120 милиона за изградњу дома здравља на Адицама и 37 милиона динара за учешће Града у пројекату реконструкције Дома здавља на Лиману 4, који ће бити финансиран од Канцеларије за јавна улагања Републике Србије с 691 милионом динара.

– То су кључне инвестиције. Тај ребаланс је потврда да се буџет усмерава у правцу озбиљних улагања, у капиталне пројекте, али истовремено и у социјалну и здравствену заштиту у циљу добробита грађана Новог Сада. Наравно, имамо значајна издвајања – од 152 милиона динара – и за културу и спорт. Веома се радујем што смо у стању да и даље инвестирамо. Надам се да ће извршиоци бити способни да реализују те пројекте – казао је први човек Новог Сада.

Навео је и да је посебно поносан на то што се ребалансом предвиђа почетак изградње деценијама чеканих водовода и канализације у насељу Боцке. Првих пет километара ће бити покривено у првој фази, а радови ће бити настављени 2020. године.

– Знам да су људи разочарани обећањима у претходним деценијама, али сад је пројекат урађен, само да не буде неких опструкција, да прође јавна набавка, тендер и крајем лета – почетком јесени очекујем да крену радови на водоводу и канализацији у Боцкама – нагласио је Вучевић.

Како је додао, ребалансом је предвиђено и 250 милиона динара за уређење Позоришног трга у Новом Саду, а ће радови кренути од Српског народног позоришта.

 

Иѕвор: Dnevnik.rs

 

Повезане објаве