Избори за Конгрес – демократе имају већину у доњем дому, а републиканци у Сенату

Голубица,СРЕДА, 06. НОВ 2018, ИЗВОР: РТС/ТАНЈУГ ФОТО: AzerNews

Прелиминарни резултати америчких тзв. мид-терм избора показују да су демократе вратиле власт у доњем, Представничком дому Конгреса, док су републиканци ојачали своју власт у Сенату. Доналд Трамп поручује да је задовољан. Сада ће лакше моћи да поставља чланове свог кабинета.

Резултати су потврдили оно што су показивала истраживања јавног мњења: Демократе су вратиле власт у Конгресу. Била су им потребна 23 места, а према прелиминарним резултатима имају их 25. Предвиђа се да ће тај број порасти и до 35 места у Представничком дому.

Републиканце радује што су задржали Сенат и за три повећали број сенатора, а можда их буде и пет више него у претходном мандату, чиме ће учвстити свију власт у горњем дому.

Демократе, иако нису очекивале толики губитак у Сенату, задовољни су што су вратили Доњи дом.

„Данашњи избори нису били само због демократа и републиканаца, већ због повратка на тековине америчког Устава, на контролу и равнотежу у администрацији Доналда Трампа. Имаћемо одговорност, борићемо се за поштено двостраначје. Демократски Конгрес ће радити на решењима која нас уједињују јер нам је доста подела“, поручила је лидерка демократске мањине у Представничком дому Конгреса Ненси Пелоси.

Ови резултати су значајни за Доналда Трампа јер ће са већим бројем републиканаца у Сенату лакше постављати своје људе у кабинет и у правосуђе. Републиканци су нарочито задовољни јер су добили сенаторе у Охају и на Флориди, јер су те државе кључне на председничким изборима.

Жене ће у Конгресу бити заступљеније него икада, а у највише законодавнo тело први пут су ушли и представници староседелаца, Индијанаца, и муслимана.

Како наводи АП, рекордан број жена које улазе у власт могао би да има велики утицај на политику у Вашингтону, нарочито унутар Демократске партије.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1060022696703070208

Оне су заузимале до сада држале 84 од 435 места у Представничком дому, што је био рекорд, међутим, први резултати ових избора наговештавају да би овог пута могле да оборе постојећи рекорд.

АП оцењује да ће Конгрес постати још више разнолик након избора наводећи да у Представнички дом први пут улазе два староседеоца, Индијанаца, и муслиманка, док је из Масачусетса први пут изабрана црна жена за посланицу Представничког дома.

Такође, Аризона и Тенеси први пут добијају жене за представнике у Сенату, а држава Колорадо је изабрала првог представника ЛГБТ заједнице за гувернера, пишу амерички медији.

Како су пренели амерички медији, изборима на половини мандата се обично не одазове велики број грађана са правом гласа, али овога пута више од 39 милиона Американаца је гласало раније, поштом или лично, чиме је оборен рекорд у 37 савезних држава, а бираче су највише интересовала питања здравствене заштите и имиграције.

Такође, приметно је и да је број бирача који први пут гласају веома велик.

Према излазној анкети, коју је АП спровео међу бирачима, председник Доналд Трамп је за већину био један од фактора у одлуци за кога ће гласати.

Већина гласача оценила је да се земља креће у погрешном смеру, док две трећине ипак оцењује да је економска ситуација у САД добра.

Прво реаговање Доналда Трампа

Као што се и могло очекивати, прва реакција Доналда Трампа на изборе осванула је на Твитеру.

„Огроман успех вечерас. Хвала свима“, поручио је Трамп.

Повезане објаве