ИЗЛОЖБA „НИКОЛА ТЕСЛА-У СВОМ И НАШЕМ ВРЕМЕНУ“ У НОВОМ САДУ

Голубица, УТОРАК 07.05.2019.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је отварању изложбе „Никола Тесла – У свом и нашем времену“ коју је организовао Музеј Николе Тесле у сарадњи са Културним центром Новог Сада. Изложба „Никола Тесла – У свом и нашем времену“ приказује живот и дело једног од највећих научника на свету, са посебним освртом на порекло Николе Тесле и историјат породице.

– Драго ми је што смо у прилици да се упознамо бар са делом онога чиме располаже репрезентативни Музеј Никола Тесла. У Новом Саду је 1918. године прва улица названа по Николи Тесли, а 1936. године он је проглашен за почасног грађанина нашег града, чиме му је одато признање за све оно што је урадио за човечанство, а на понос свих нас који смо истог порекла као он. Такође, после Другог светског рата и прва основна школа у нашем граду добија назив по великану српске и светске науке. Драго ми је што је данас овде пуно ђака који могу да виде све што је Тесла стварао, и да се увере у то колико је био испред свог али и нашег времена. Свуда око нас су резултати његовог рада и поносни смо што је такав великан припадник српског рода – рекао је градоначелник Милош Вучевић и позвао Новосађане и све оне који долазе у Нови Сад да посете изложбу.

Поздравне речи на отварању изложбе упутили су и директорка Музеја Никола Тесла Ивона Јевтић и директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић. Директорка Ивона Јевтић је истакла да је Музеј Николе Тесле јединствена установа у свету и да се само у Београду налази преко 200 хиљада аутентичних експеримената, новинских исечака и експоната тог великог научника. Она је изразила задовољство због одличне сарадње са Новим Садом, а градоначелнику Вучевићу поклонила је књигу о Николи Тесли која открива његов приватни живот.

Изложбу прате радни модели Теслиних најзначајних проналазака – индукционог мотора названог „Колумбово јаје“ који је Тесла приказао на Светској изложби у Чикагу 1893. године, и Теслиног трансформатора који представља основ за истраживања високофреквентних струја и камен темељац идеје о бежичном преносу енергије, као и макета последње Теслине лабораторије, чувеног торња на Лонг Ајленду.

Директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић је нагласио да ће изложба, постављена у клубу „Трибина младих“ Културног центра, моћи да се погледа до 13. маја. На отварању изложбе посетиоцима је била доступна и ВР опрема са апликацијама помоћу којих су могли да виде две Теслине најпознатије лабораторије кроз свет виртуелне реалности.

 

Извор: Голубица

Повезане објаве