Иницијатива за забрану пушења на јавним местима

Иницијатива за забрану пушења на јавним местима

Голубица, УТОРАК 29.01.2019.

Директорка Канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Жофија Пустаи изјавила је данас да је време да Србија коначно уведе потпуну забрану пушења, веће акцизе на дуванске производе, али и сликовне поруке упозорења које одавно имају многе европске земље.

У сусрет 31. јануару и обележавању Националног дана без дуванског дима, СЗО упозорава да и даље много људи умире због последица изазваних употребом дуванских производа.
Жофија Пустаи за РТС истиче да су цигарете и дувански производи једна од највећих претњи по јавно здравље и да годишње од последица тога у свету умре седам милиона људи. У Србији су цигарете одговорне за 15.00 смрти годишње.
„То је једини производ који убија половину својих корисника, а то је могуће спречити. У свету у просеку пуши око 20 одсто популације, у европским земљама 28 одсто, а у Србији чак 37 одсто становника пуши“, каже директорка СЗО у Србији.
Додаје да су усвојене неке законске регулативе, које нпр. предвиђају да не би требало да се пуши у радном простору. Али, како каже, ипак, и даље је у баровима и ресторанима пушење дозвољено.
„Ако су Турска, Русија, Грчка, и многе друге земље, где нисмо могли ни да замислимо да ће пушење бити изопштено, увеле потпуну забрану пушења на јавним местима, онда то може и Србија, која је, да подсетим, ратификовала конвенцију о контроли дувана, и очекујемо да Влада спроведе потписано“, каже Жофија Пустаи.
Како је истакла, дуван и дувански производи директно су одговорни за многе малигне болести – од рака плућа, грла и панкреаса до плућних болести и кардиоваскуларних проблема.
„Конвенција о контроли дувана јасно предвиђа кораке које би требало предузети, један сам поменула – да јавна места – попут барова и ресторана, буду без дуванског дима. Јер пуши 37 одсто популације, али остали не пуше, и наш задатак је да заштитимо те људе, зато што не постоји сигурна изложеност дуванским производима. Хемикалије у цигаретама су веома штетне, а болести које изазивају многобројне“, упозорава директорка Канцеларије СЗО.
Пустаи је позвала доносиоце одлука да уведу сликовна упозорења на паклицама цигарета јер је то веома важно. Такође, сматра да медији имају важну улогу када спроводе кампање превенције.
„Пушење је болест зависности, а у здравственим установама можете да добијете неопходну помоћ и одвикнете се од тог зла. Најважније је да заштитимо здравље људи, и ако ми дозволите на крају, рекла бих једну важну реченицу на српском: Свака особа, свако дете треба да удише чист ваздух без дуванског дима“, поручује Жофија Пустаи.

 

 

 

Извор: Танјуг

Нема Коментара

Поставите Коментар