Какви су услови и процедуре за рад кафића и ресторана?

од 4. маја ће радити кафићи и ресторани, погледајте какви су услови и процедуре?

Какви су услови и процедуре за рад кафића и ресторана?

Удружење угоститеља Новог Сада “УГОНС 1946” објавило је упутство о мерама заштите и смерницама за рад за ресторане и кафиће који ће почети да раде од 4. маја, поготово у затвореном простору. На сајту тог удружења наведене су мере којих ће морати да се придржавају гости, као и запослени у угоститељским објектима. Како се наводи, гост ће морати да прође кроз подну дезинфекциону баријеру која може да буде влажна или сува, а на улазу и у башту и унутрашњост објекта и уколико улазе гости у тоалет, а седе напољу, мора да постоји дезинфекционо средство за руке на бази алкохола- гел, прскалица ручна, влажне марамице… 

Прописано је да у затвореном простору на једног госта мора буде 3,5 квадратних метара и једно седеће место, а на отвореном на једног госта 2,5 м2 и једно седеће место. На месту предвиђеном за госта потребно је да буде средство за дезинфекцију руку, једно средство за дезинфекцију руку – гел, прскалица ручна, влажне марамице, а све треба да буде на бази алкохола. У тоалетима за госте пожељно је да стоје бесконтактни дозер за руке и убруси. 

Гости не морају да имају рукавице и маске када пију пића или једу, а дезинфиковали су се при уласку у објекат. Када је реч о запосленима, угоститељски објекти морају да имају дезо баријере ( суве или влажне), на персоналном улазу, улазу у производни део и на улазу у услужни део. Добављачи обавезно при испоруци морају да прођу основну дезинфекцију обуће и руку средствима на бази алкохола. Угоститељски радници робу коју су примили треба обавезно да дезинфикују и испрскају дезинфекционим средством на бази алкохола, затим да изваде из транспортног паковања. То паковање треба одмах да одложе у ђубре, а робу да дезинфикују и правилно складиште. 

Угоститељски радници који су у сервисном и производном делу за време рада морају да имају заштитне маске и рукавице. Обућу запослених треба дезинфиковати алкохолним средством у сервисном делу објекта. Запослени у сервисном и производном делу су обавезни да раде у униформама које су правилно хигијенски чисте, уз обавезно свакодневно облачење нове униформе опране на 90 степени и испеглане. 

Извор: Танјуг Фото: Латерна

Нема Коментара

Поставите Коментар