Калеидоскоп културе: Корзо се враћа у Нови Сад

 

Субота, 15. септембар 2018. Голубица Извор: novisad2021

По угледу на Париз, Беч, Лондон, Берлин и друге метрополе, али и градове европске престонице културе, Нови Сад оживљава једну од култних градских улица.

У суботу 15. септембра Булевар Михајла Пупина, некадашњи корзо, постаје место за „Корзо“ – велики концерт Војвођанског симфонијског оркестра и стипендиста Фонда за унапређење вокалне уметности младих „Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић – Калин“.

Центром Новог Сада чуће се најпознатије композиције Моцарта, Вердија, Чајковског, Росинија, Шостаковича, Пучинија у извођењу врхунских новосадских музичара. Репертоар ће започети Бизеовом „Кармен“ – својеврсном увертиром на коју ће се касније низати арије и валцери. Уз уживање у раскошним звуцима бисера симфонијске музике и најлепшим оперским аријама, Новосађани који одлуче да ово суботње вече проведу на „Корзу“ имаће прилику да управо ту, на некадашњем корзу, осете дух старог Новог Сада и кроз изложбу олдтајмер аутомобила који ће бити паркирани дуж булевара.

Директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић истиче:

„Новосађани су словили у прошлости за грађане српске Атине, а 2021. године биће домаћини Европске престонице културе. На речима то лепо звучи, али само на делима се доказује колико нам је културна важна. Толико важна, да су Новосађани спремни да једну од најзначајнијих саобраћајница у граду подреде једном Моцарту, Чајковском, Вердију, Бизеу, Шостаковичу, Росинију и другим великанима класичне музике. То не може сваки град, само онај у коме влада уверење да је култура начин живота. Нови Сад то све више живи.“

Повод концерта је обележавања јубилеја, 40 година од оснивања Фонда за унапређење вокалне уметности младих, а догађај ће уједно означити и завршетак овогодишњег фестивала „НЕО“, који се реализује у оквиру платформе „Калеидоскоп културе“ Фондације „Нови Сад 2021“.

Како је идеја Калеидоскопа културе да креирањем културе заједништва унапреди културни живот града, у Нови Сад ће овим догађајем показати једно ново лице културе. По угледу на сличне догађаје великих размера какве смо до сада виђали у европским метрополама, бићемо сведоци јединственом концепту концерта „под звездама“.

Повезане објаве