Катарина, из крагујевачке гимназије по титулу најбоље у свету?

Голубица, СРЕДА 26.12.2018, Извор: РТС ФОТО: Espreso

Другу годину заредом наставник из Србије је међу 50 најбољих у свету. На такмичењу „Глобал тичер прајз“ бирају се најбољи наставници, а нашу земљу представља Катарина Вељковић, наставница у Првој крагујевачкој гимназији. Она има шансу да после колега из Америке, Палестине, Канаде и Уједињеног Краљевства, титулу најбољег едукатора, донесе у своју земљу – Србију.

Уместо класичних уџбеника, виртуелна учионица. У програмирање, Катарина Вељковић ђаке уводи користећи иновативне методе. За 18 година у просвети, увек је ишла у корак са савременим научним достигнућима. То преноси и на ученике.

„Научим их, коришћењем те технологије, да своје идеје знају да представе и да оно што раде, користе и за добробит друштва“, објашњава ова наставница Прве крагујевачке гимназије.

У томе им је најбољи узор. Пионир у настави информатике за децу са инвалидитетом, добитница награде Форума иновативних учитеља у Паризу боравила је и у кампу Насе, на хиљаде колега научила дигиталној писмености.

Њени ђаци, направили су наочаре за слепе и слабовиде, пчелињу кошницу, паметну башту, конструисали роботе Радишу, Душанку и Васу. Њихови изуми представљају Србију у свету.

„Лего роботе у настави користимо за приказивање програмирања у реалним ситуацијама, као што је премештање неких објеката или заваривање“, каже ученица Прве крагујевачке гимназије Милица Тодоровић.

„Учимо ствари које ћемо користити у свакодневном животу и решавање проблема које нисмо ни били свесни да ћемо научити“, истиче Катаринина ученица Моника Миливојевић.

Петар Михајловић наводи да професорка има веома близак однос са њима, а да су на њеним часовима сви као тим јер она извлачи најбоље из њих.

„Мотивишу вас да и ви будете бољи, да истражујете, и да учите сваког дана. Јако је важно да ученик превазиђе свог наставника, јер тиме видите да сте радили посао како треба“, закључује Катарина Вељковић.

Иако је једина из Србије међу 50 најбољих у свету, Катарина каже да има још много просветара који би могли да буду на њеном месту.

Оних који својим радом мењају свет, а ученике спремају за живот.

Повезане објаве