Кинези и Руси у трци за РТБ Бор

ЧЕТВРТАК, 23. АВГ 2018, 19:30 -> 20:14  ИЗВОР:РТС

Три понуде за стратешко партнерство у РТБ Бору се проверавају, а почетком идуће седмице биће отворене понуде компанија које испуњавају услове. Председник Вучић је већ открио да ће Влада одлучивати између кинеске „Циђин мајнинг групе“ и руске компаније „У голд“ јер понуда канадског „Дајмонд филдс рисорсиза“ није потпуна.

Фото: O. БУНИЋ / РАС СРБИЈА Блиц

„Циђин“, један од највећих кинеских произвођача злата, други по производњи бакарне руде и трећи у производњи руде цинка, је најпрофитабилнији. Та компанија у девет земаља запошљава 17.500 радника, а прошле године је у свету била на 22. позицији највреднијих рударских компанија чије су акције на берзи.

Понуда за партнерство у РТБ-у стигла је и од руске приватне компаније „У голд“, чији је власник Константин Струков. „У голд“ у Русији има седам рудника злата и у тој делатности је међу три највеће руске компаније.

Трећа понуда, канадског „Дајмонда“, који се више од две деценије бави истраживањем минералних сировина, не испуњава услове тендера.

„Мислим да су две понуде валидне. Три су стигле, али две понуде су валидне, дакле кинеска и руска, па да видимо то у уторак и да буде среће, да будемо задовољни понудом, онда следе тешки разговори око уговора па клоузинг, да и Бор решимо као Смедерево“, каже председник Александар Вучић.

Стручњаци оцењују да је добро да постоји конкуренција и да Влада може да изабере понуду.

„Тек ће се разговарати о проценту удела са партнером који буде изабран и онај ко у том погледу буде дао најбољу понуду као и у погледу тога колико ће средстава уложити и да ли је спреман да покрије губитке Бора, на основу тога ће се одлучивати чија је понуда најбоља. Имамо с ким да преговарамо и можда је ово један од начина да се реши позиција Бора“, сматра Радојка Николић из Бизнис магазина.

Влада је јавним позивом тражила инвеститора који ће докапитализацијом од 350 милиона долара постати власник удела у РТБ-у и задржати свих 5.000 радника.

Повезане објаве