Комичар Зеленски нови председник Украјине

Комичар Зеленски нови председник Украјине

Комичар Зеленски нови председник Украјине

Голубица, ПОНЕДЕЉАК 22.04.2019.

Комичар Володмир Зеленски победио је на председничким изборима у Украјини, показују први резултати излазних анкета. Славље у његовом штабу. Петро Порошенко признао пораз.

Према резултатима анкета након другог круга избора, Володимир Зеленски је освојио 73 одсто гласова, а досадашњи председник Петро Порошенко око 25 одсто, јавља Ројтерс.

У првом кругу избора 41-годишњи Зеленски освојио је 30 одсто гласова, док је Петро Порошенко остао испод њега са 15,9 одсто гласова. Право гласа имало је 42 милиона Украјинаца.

Зеленском је и у предизборним истраживањима дата предност. Он у популарној телевизијској серији тумачи лик антикорупцијског председника.

Порошенко се тешко борио против оптужби да није окончао сукобе на истоку земље, да није повратио Крим нити се изборио са корупцијом и олигархијама.

Након објављивања резултата анкета у тиму Зеленског почело је славље. Будући председник се захвалио родитељима, жени, његовом тиму и грађанима Украјине који су гласали за њега. У шали се захвалио и украјинској безбедносној служни што га је „одржавала у форми“ током кампање.

На другој страни, Порошенко је одржао говор у којем је признао пораз. Додао је да ће остати активан у политици да би заштитио „достигнућа“ из његовог председничког мандата, укључујући санкције против Русије.

Агенција Ројтерс је оценила да је победом Зеленског Украјина ушла у неизвесне политичке воде због тога што он нема никаквог политичког искуства.

Наводи се да Зеленски долази не чело државе у моментима нерешених односа Запада са Русијом након што је Москва анексирала Крим и пружила подршку проруским снагама на истоку Украјине. Зеленски је рекао да ће окончати рат, али није познато на који начин планира то да учини.

Додаје се да се победа комичара уклапа у европски шаблон популарности личности које представљају антиестаблишмент.

Зеленски се данас нашао у проблему када је показао свој гласачки листић пред камерама. РТ наводи да то представља кршење украјинских закона о тајности избора због чега је полиција посетила просторије штаба Зеленског.

Након победе на председничким изборима партија Зеленског „Слуге народа“ (названа по телевизијској серији), обезбедила је добру почетну позицију пред парламентарне изборе који су предвиђени за октобар.

 

Извор: РТС, РОЈТЕРС, РТ

Нема Коментара

Поставите Коментар