„Косово“ није примљено у Евровизију

Косово није примљено у Евровизију

„Косово“ није примљено у Евровизију

Голубица, ПЕТАК 28.06.2019.

Европска агенција регулаторних тела већином гласова је одбила предлог да Косово буде примљено у Европску радиодифузну унију (ЕБУ).

Помоћник директора Радио-телевизије Србије Миливоје Михајловић, који је присуствовао састанку у Ослу као представник наше куће, рекао је да Косово није успело да путем преседана уђе у ЕБУ пошто су 673 гласа била против, а 400 за измену статута.

Михајловић указује да је тај процес трајао више од годину дана, а иницирало га је пет јавних сервиса из региона – Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније и Мађарске.

„Мађарска је данас повукла потпис са тог захтева, али се ипак расправљало и гласало. Чланице ЕБУ су прихватиле аргумент РТС-а да се ради о политичком потезу, да се ради о политичком преседану. Да ће то штетити миру у нашем региону и опредељењу Европске радиодифузне уније да буде професионална а не политичка организација“, истакао је Михајловић.

Помоћник директора РТС-а сматра да се не ради о ометању професионалног развоја РТВ Косово.

„Они имају уговор са ЕБУ и имају све бенефите које ЕБУ нуди својим чланицама и придруженим чланицама. Једино је ово био политички потез, на неки начин доказивање да је Косово држава, а не међународни протекторат“, нагласио је Михајловић.

 

Извор: РТС

Нема Коментара

Поставите Коментар