Крајем марта Београдски фестивал игре у Новом Саду

Голубица, ПОНЕДЕЉАК 11.03.2019.

Како је најављено на конференцији за новинаре у Покрајинској влади, Београдски фестивал игре биће одржан од 22. марта до 12. априла у Београду, Новом Саду и Вршцу.

О значају и програму те манифестације говорили су председник Покрајинске владе Игор Мировић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, члан Градског већа за културу Далибор Рожић, управник Српског народног позоришта Зоран Ђерић, помоћник градоначелника Вршца Дејан Сантрач и оснивач и директор Београдског фестивала игре Аја Јунг. Она је нагласила да ће у Српском народном позоришту, љубитељи савремене игре, бити у прилици да 25. марта погледају наступ трупе Spellbound из Рима, 29. марта америчке трупе BalletX из Филаделфије, а 12. априла, представиће се Dresden Frankfurt компанија игре из Немачке.

Игор Мировић рекао је да је Београдски фестивал игре, захваљујући трајању, квалитету програма и савременој продукцији постао национални фестивал, али и да је ушао на велика врата на светску уметничку сцену, те да ће Покрајинска влада наставити да подржава његов развој. Због 16 представа из 11 земаља, манифестација има међународни карактер што је, по оцени Далибора Рожића, чврсто везује са програмима Новог Сада као Европске престонице културе за 2021. годину.

– Град успешно сарађује са овим фестивалом, јер он на најбољи начин афирмише и промовише уметнике савременог плеса и упознаје нас са европским и светским достигнућима у тој области. Добро је што су организатори, петнаести пут за редом, препознали Нови Сад као место где савремена игра може да се презентује на задовољство бројне публике – казао је Рожић.

Према речима Зорана Ђерића, сарадња Српског народног позоришта са Београдским фестивалом игре представља прозор у свет модерних, експерименталних и истраживачких кретања у балету, јер позориште негује углавном класични балет.

– То је прилика да видимо нове кореографе и плесаче, као и традицију која је доста другачија од наше европске, и то захваљујући гостовањима из Азије, Африке и слично. Овај фестивал драгоцен је нашој публици и култури, те га треба неговати и у Новом Саду – истакао је Ђерић.

 

 

Извор: Голубица

Повезане објаве