Кренуо први теретни воз из Кине за Србију – Пут од 10.500 километара

Кренуо први теретни воз из Кине за Србију – Пут од 10.500 километара

Први теретни воз кренуо је у уторак из кинеског града Ђинана.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, изјавила је да је успостављена прва железничка линија између Србије и Кине, односно да је први теретни воз кренуо ка нашој земљи.

„Први теретни воз кренуо је у уторак из кинеског града Ђинана у провинцији Шангдонг за Србију. У овој композицији налази се опрема коју кинеске компаније ЦРБЦ и ЦЦЦЦ користе за изградњу брзе пруге од Београда до Будимпеште. Овим је Србија добила железничку карго линију са Кином“, изјавила је Михајловић, саопштило је ресорно министарство.

Раздаљина између Ђинана и Београда је око 10.500 километара и вожња ће трајати 25 дана. Воз пролази кроз Кину, Казахстан, Русију, Украјину, Словачку и Мађарску, одакле долази у Србију.

„Отварање ове железничке карго линије између Кине и Србије ствара могућности и за све привреднике из Србије, али и региона, да могу своју робу да извозе на кинеско тржиште, као и да увозе потребну робу из Кине, јер је железнички транспорт много исплативији од ваздушног и поморског саобраћаја“, истакла је Михајловић.

Железнички саобраћај један је од централних видова саобраћаја кинеске глобалне економске иницијативе „Појас и пут“, а брза железничка пруга од Београда до Будимпеште саставни је део овог пројекта, наводи се у саопштењу.

Извор: агенције, фото: Michael Gaida, Pixabay

Нема Коментара

Поставите Коментар