Ливерпул је шампион Европе

Голубица, СУБОТА 01.06.2019.

Ливерпул – Тотенхем 2:0 (1:0). Фудбалери Ливерпула шести пут у историји постали су шампиони Европе. Рани гол Салаха са беле тачке и прецизан ударац џокера Оригија донели су Јиргену Клопу први трофеј, у трећем покушају. Тотенхем у свом првом великом финалу остаје кратких рукава.

Нису успели да освоје титулу у Енглеској, али су се шести пут у историји попели на кров Старог континента. Клопов Ливерпул је најбоља екипа у Европи, у финалу је савладан Тотенхем са 2:0.

Иако су многи очекивали фестивал фудбала, финале у Мадриду донео је квалитетну, али не превише узбудљиву утакмицу.

Можда би све било другачија да словеначки судија Скомина није досудио пенал за „црвене“ у 23. секунди меча, што је најбрже досуђена најстрожа казна у историји финала евротакмичења.

Салах је у 107. секунди погодио са беле тачке и тако постао први Египћанин у историји који је постигао погодак у финалу Лиге шампиона.

Прво полувреме протекло је у јаловим настојањима Тотенхема да се угрози голман Бекер, док је Ливерпул у ретким ситуацијама из контри уносио немир у одбрану лондонског тима.

У наставку је Покетинова екипа заиграла нешто агресивније, али без конкретних удараца ка голу Бекера. Деле Али је био неприметан, Кејн очекивано неактиван, док је Ериксен неуспешно покушавао да повеже линије свог тима.

Ипак, у последњих десетак минута Тотенхем је имао своје прилике, што је последица уласка у игру Љорентеа, а нарочито Лукаса Моуре, који су отворили простор за Сона да покаже да је најбољи азијски играч.

А онда, у јеку тих напада, стиже хладан туш. Клопов џокер је поново погодио – Ориги прецизним ударцем постиже и други гол за коначан тријумф „црвених“.

Прошле године су напустили Кијев погнутих глава, али ове ће химна Ливерпула You’ll never walk alone дуго одјекивати мадридским улицама.

Вирџил ван Дајк је проглашен за најбољег играча финала, а Клоп је на крају добио оно што је заслужио својом харизмом, али и напорним радом – да његов тим буде најбољи у Европи.

Извор: РТС

Повезане објаве