ЛОНЧАР: ДРЖАВА ИМА ДОВОЉНО НОВЦА ЗА ЛЕЧЕЊЕ ПАЦИЈЕНАТА У ИНОСТРАНСТВУ

Голубица 16 септембар 2018. ИЗВОР: РТС

Министар здравља Златибор Лончар нагласио је да држава има довољно новца за лечење пацијената у иностранству, али да је неопходно поднети захтев Буџетском фонду за лечење пацијената у иностранству и додао да је Душан Тодоровић (4) који болује од агресивног тумора ноћас стигао у болницу у Барселону.

“Душан је добро поднео пут, креће борба, сви морамо позитивно да размишљамо, ово је пример да се ујединила цела Србија, не правимо никакву разлику, желимо да помогнемо свима“, рекао је Лончар.

Лончар је додао да је дао гаранције наше државе да задрже Душана у болници и што пре почну са терапијом.

„Држава је у могућности да помогне, имамо довољно новца у буџету, само молим родитеље да поднесу захтеве, јер постоји процедура која се мора поштовати, постоји комисија која то мора да верификује“, рекао је Лончар.

Министар је најавио да ће у понедељак бити уплаћено 250.000 евра за лечење пет пацијената у складу са одлуком Владе Србије и председника Србије.

„Сутра ујутру уплаћује се 250.000 евра хуманитарној организацији која је рекла да има још петоро пацијената, не улазимо уопште, дајемо новац да се свима помогне“, рекао је министар.

Додао је да је држава до сада послала 127 пацијената у иностранство на лечење и нагласио да држава сада издваја много више новца за лечење пацијената.

„Сада трошимо 15 пута више новца на лечење пацијената. Сви радимо на томе да што више деце пошаљемо на лечење у иностранство али и на томе да страни стручњаци дођу у Србију и обуче наш кадар“, наводи министар.

Навео је да држава није имала буџет за ретке болести који ове године износи две милијарде динара.

Повезане објаве