Маја Павловић прекинула штрајк глађу

Голубица, УТОРАК 07.05.2019.

Директорка Канала 9 Маја Павловић рекла је на састанку са премијерком Аном Брнабић да ће после 23 дана прекинути штрајк глађу и затражила обећање да њени проблеми неће бити стављени у страну.

Маја Павловић је тражила обећање да њени проблеми неће бити скрајнути ако прекине штрајк глађу.

Премијерка Брнабић је рекла да ће дати све од себе да помогне Маји Павловић, али да све треба да се уради у складу са законом.

Павловићева је изразила „спремност да поверује“ да ће за 30 дана бити постигнут договор око новчаних спорова које има са Организацијом произвођача фонограма Србије (ОФПС) и поновила да су накнаде које плаћају локални и регионални емитери несразмерне економској моћи тих медија.

Брнабићева је нагласила да Маја Павловић захтева да јој ОФПС врати новац који је извршењем повукао са рачуна Канала 9, али да она у томе не може да помогне јер нема начина да натера Канал 9 да новац врати, а да је рачун Канала 9 деблокиран добром вољом ОФПС.

Директор ОФПС Никола Вилотић објаснио је да они не могу вратити новац, а да против Маје Павловић имају још пет судских поступака.

Премијерка се позвала на то и да је споразум о накнадама ОФПС потписао са Асоцијацијом независних медија (АНЕМ) и додала да се цене и накнаде не могу одређивати „од случаја до случаја“ и да се не могу мењати јер се неком појединачно не допадају.

Павловићева се жалила да је накнада коју је плаћала РАТЕЛ-у била 23.000, а да је у седмој години уговора о додели дозволе за емитовање та накнада пребачена на Емисионе везе и технику и да месечно износи 200.000 динара.

Брнабићева је рекла да је ценовник ЕТВ-а рађен по тржишним принципима у сарадњи са стручњацима ЕБРД-а и да локални и регионални емитери плаћају до 80 одсто мање накнаде.

Директор Ратела, Владица Тинтор, објаснио је да је накнада различита јер је накнада која се плаћа ЕТВ-у шира од онога што се плаћало Рателу, и да се њима плаћала само фреквенција.

Маја Павловић је указала да су трошкови које је Канал 9 имао око предајника износили до 10.000 динара, а да су сада емитери принуђени да се прикаче на станицу Црвени чот и плаћају знатно већу накнаду, док је конкурсом за доделу дозвола за емитовање било предвиђено да се накнаде не мењају.

Она је нагласила да жели да држава поштује услове које је сама прописала када је расписала конкурс за доделу дозвола за емитовање.

Зекић: Ово није социјализам 

Представница Регулаторног тела за електронске медије Оливера Зекић оценила је како у Србији многи живе загледани у време социјализма и желе да им држава обезбеди посао и буде одговорна ако они не умеју да свој посао воде, али да ово није социјализам и да се данас живи у тржишној економији.

Премијерка је тврдила како директорка Канала 9 тражи да она утиче да судство брже доноси одлуке, али да би то онда био притисак на судство, па не може да помогне у томе.

Павловићева је узвратила тврдњом да од премијерке није тражила да утиче на судство, већ да буде особа која ће да координира различите службе којима мора да се обрати.

Премијерка је рекла и да, као и у сваком бизнису, држава мења накнаде и правила с временом и да Павловићева не може да тумачи законе како се њој свиђа.

Представник НУНС-а Вукашин Обрадовић изјавио је да му је сада жао што је терао Мају Павловић да учествује на таквом састаку и негодовао због тона у којем се састанак води.

„Одлучили сте данас да направите јавну представу за грађане. Да ли мислите да би неко штраковао глађу 22 дана и угрозио здравље из хира?“, упитао је Обрадовић узвраћајући на изјаву премијерке да је противник штрајка глађу и да га сматра врстом „озбиљне уцене“.

Обрадовић је додао и да остаје горак укус када Брнабићева говори о владавини права и правној држави, јер, према његовим речима, представља власт која крши права у медијској сфери.

Он је оценио како премијерка „можда није надлежна“ за неке од захтева, али да јесте надлежна за медијску реформу и за питање зашто је неко из медија уопште и почео да штрајкује глађу.

Брнабићева је рекла да је седница отворена због оптужби да Влада Србије крши медијске слободе, јер би – да је састанак био затворен – свако изашао са својом причом.

Премијерка је рекла и да је састанак јаван у случају да Павловићева настави са штрајком глађу, како би грађани знали шта је могло, а шта није могло да се уради.

 

Извор: РТС, ФОНЕТ

Повезане објаве