Откривање спомен-плоче Милици Томић

Откривање спомен-плоче Милици Томић

Откривање спомен-плоче Милици Томић

Голубица, ЧЕТВРТАК, 22. НОВ 2018, ИЗВОР: Голубица

Чланице Одборничке мреже жена Скупштине Града Новог Сада откриле спомен-плочу Милици Томић, новинарки, књижевници, политичарки и поборници женских политичких права.

Милица Томића била је оснивачица и власница часописа “Жена”, оснивачица Женске читаонице “Посестрима” и једина Новосађанка изабрана за посланицу Велике народне скупштине 1918. године.

Из политике се повукла после мужевљеве смрти 1922. године, а преминула је у Новом Саду 1944. године, дан након што су партизани ослободили град од фашистичке окупације.

Нови Сад је град у којем од оснивања сложно живе многе нације, многе вере. Нови Сад је град који од свих градова најбоље у себи обједињује дух заједништва, а Милица Томић у себи је објединила идеју слободе и космополитизма. Европа је у време Милице Томић била својеврсна женска тамница.

–  „У већини држава жене нису смеле да се баве политиком, нити јавним послом. И што је још поразније, нису имале право гласа. Милица Томић се, захваљујући личној храбрости и породичном окружењу, изборила за сва права, која Европљанке нису имале“ – поручила је координаторка Одборничке мреже женa Скупштине града Мирјана Василић.

Спомен-плоча постављена је на кући у којој је Милица Томић живела.

Нема Коментара

Поставите Коментар